Odluka CIK-a o odgađanju izbora

Apelacije SNSD-a stigla u Ustavni sud BiH

  • 26.05.2020. 18:42

Apelacija SNSD-a za ocjenu odluke Centralne izbore komisije da odgodi lokalne izbore,  stigla je u Ustavni Sud BiH. Odluka CIK-a, kažu u toj stranci, suprotna je izbornom zakonu, i nije bilo osnova da se izbori odgode, a ako već jesu, to je moglo da bude na drugačiji način, i za manje od 30 dana. 

Podsjećaju i na nezakonito izabrane članove komisije koja donosi takve odluke. Od Ustavnog suda ovaj put se očekuje da iskoristi još jednu šansu, i  donese odluku u skladu sa Ustavom BiH. Iz SNSD-a poručuju da spremno čekaju izbore. 

"Očekujemo da će Ustavni sud prihvatiti naše argumente i da će odluka Centalne izborne komisije biti poništena i da će kompletna ova spirala nezakonitosti oko Centralne izborne komisije koja je započela još onog dana kada su na jedan potpuno nelegitiman i nelegalan način kršeći zakone izabrali članove CIK-a, da će krenuti konačno da se urušava", kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a. 

Da je pomijeranje izbora nelegitiman čin, smatraju i stručnjaci iz Ustavnog prava. Jedini legitimni termin je 4. oktobar, a odgađanje izbora za 15. novembar nije logično jer prelazi Zakonom definisanih 30 dana za odgađanje, kaže profesor Mile Dmičić. Dodaje da rok ne može da bude duži od mjesec dana, te da  opravdanje CIK-a o vjerskom prazniku i nedostatku novca nema uporište, jer su izbori mogli da budu pomjereni za nedelju dana prije isteka roka. 

"Treba očekivati da će Sud koristeći naravno, kao što sam već rekao, čla 4. stav 3. i tačku f, i iskoristiti mogućnost da zbog važnosti ovog Ustavnog prava i naravno zbog mogućih negativnih posljedica održati sjednicu u veoma kratko, kaže se u veoma hitnom postupku, očekujemo da će se to zapravo dogoditi veoma brzo", kaže Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Nova postava CIK-a, smatraju u Srpskoj, ne samo da donosi nezakonite odluke, već je i sama nelegitimna. Već je dobro poznato da je u BiH učinjen presedan u načinu izbora novih članova CIK-a, gdje su na prijedlog SDS-ovog poslanika Dragana Mektića u Predstavničkom Domu parlamentarne skupštine BiH, bez konkursa izabrani Vanja Bjelica Prutina i Jovan Kalaba, osobe bliske SDS-u i PDP-u. 

CIK je sedmog maja raspisala lokalne izbore ali bez plana izbornih aktivnosti. Pravdajući se finansijskim problemima, odgodili su izbore za 15. Novembar. Budžet nije jedini razlog zašto su izbori odgođeni, jer to što imamo nelegalne članove Centralne izborne komisije, za to nije kriv budžet, kaže Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.