Pozivaju na uzdržavanje od blokada

Apel HNS-a: Ispoštujte potpisani sporazum

09:36, 20.08.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH apeluje na Predsjedništvo BiH da se ispoštuje potpisani sporazum o načelima formiranja vlasti imenovanjem kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, da bi se, uz napokon uspostavljenu vlast na nivou BiH, mogli u potpunosti posvetiti svakodnevnim izazovima i problemima s kojima je BiH suočena.

HNS poziva sve političke aktere da se uzdrže od daljih blokada formiranja vlasti i provođenja sporazma o načelima formiranja vlasti koji su dogovorili lideri tri stranke uz podršku Delegacije EU u BiH. 

Iz HNS-a apeluju na političku odlučnost i senzibilitet prema izbornoj volji naroda u ključnim trenucima i prilici za napredak. 

"Nedopustivo je koristiti instrumente koji BiH vode ka stabilnosti i razvoju, a to su EU i NATO integracije, za podsticanje blokade, unutrašnjih sukoba i političke ucjene. Ugrožavanje stabilnosti BiH putem opstrukcije Sporazuma izbornih pobjednika o načelima za formiranje vlasti rizik je koji BiH ne može priuštiti", saopšteno je iz HNS-a. 

HNS poziva na uzdržavanje od zloupotrebe mehanizama za pomirenje i napredak, te napominje da su kompromis i saradnja jedna od osnovnih načela evropskog duha i vrijednosti. 

U saopštenju se dodaje da BiH može napraviti iskorak ka napretku ukoliko "odlučno prihvati ideju članstva u EU i NATO kao prioritet za budućnost zemlje". 

"HNS BiH će nastaviti da se zalaže za pridruženje EU i NATO-u, braneći proces integracije i prospekt članstva, kao predvodnik pridruživanja istaknutim međunarodnim organizacijama", dodaju iz HNS-a. 

U Sarajevu će danas biti održane redovna i vanredna sjednica Predsjedništva BiH, nakon čijeg završetka će predsjedavajući Željko Komšić održati konferenciju za novinare.