Pogodna mjesta za ilegalni prelazak

ANP: Brojni nedostaci na graničnim prelazima u BiH

  • 18.08.2019. 19:37

Prateći granicu BiH može se naići na 432 mjesta pogodna za ilegalni prelazak, ovako govore podaci u Godišnjem nacionalnom programu BiH za NATO. 

Termovizijske kamere, senzori, dio je opreme koju je potrebno nabaviti kako bi se riješile manjkavosti na granicama. Samo 18% od ukupnog broja graničnih prelaza ispunjava sve uslove za nesmetan rad. Programom je ukazano na još nedostataka, među kojima i manjak kadra. 

"Trenutno, Graničnoj policiji BiH nedostaje oko 500 policijskih službenika, međutim, u toku je školovanje klase od 100 kadeta, a za još 100 je izvršena konkursna procedura. Poslove graničnih provjera GP BiH izvršava na 83 granična prelaza. U dosadašnjem periodu izgrađeno je i obnovljeno 15 graničnih prelaza na kojima postoje svi potrebni preduslovi za uspješno obavljanje graničnih provjera", stoji u Godišnjem nacionalnom programu.

Da je ovo prava slika, potvrđuju i u Graničnoj policiji. Kažu, loš teren i nedostatak opreme, otežavaju im rad. Što se tiče opreme, trenutno zavise od stranih donacija, a lista je i dalje duga.   

“To podrazumijeva osiguranje dodatne finansijske podrške za nabavku sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice i ispomoć u ljudstvu drugih policijskih tijela u BiH. To se posebno odnosi na opremu za praćenje u dnevnim i noćnim uvjetima, različite vrste senzorskih i radarskih sistema za otkrivanje ilegalnih prelazaka, dronovi za praćenje granice, posebna vozila za praćenje, nadzor, mobilna oprema za direktan pristup bazama podataka s ciljem identifikacije migranata na samom graničnom pojasu itd", kaže Sanela Dujković, portparol GP BiH.

Ipak, rješavanje problema Granične policije i nelegalnog ulaska migranata, kao i mnoge druge stavke u ANP-u, ne zavise isključivo od usvajanja Godišnjeg plana u Predsjedništvu BiH, kaže to za ATV savjetnik srpskog člana Predsjedništva za ustavno-pravna pitanja Dragoljub Reljić. 

"Tu se nalaze mnoge oblasti, koje su propisane u ANP-u, to nije samo pitanje bezbjednosti, nego i politička pitanja, ekonomska pitanja, ravnopravnost polova, nauka, zaštita životne sredine, i mnoge druge", kaže Reljić.

Predsjedništvo BiH i ranije je razmatralo pitanje migranata i zatražilo da se napravi sveobuhvatan plan. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kaže da Savjet ministara u tehničkom mandatu ništa nije uradio po tom pitanju.

Sve što su druga dva člana Predsjedništva predložila jeste da na granicu pošalju Oružane snage BiH, kao ispomoć Graničnoj policiji, međutim, iz Srpske je stigao odgovor da je to nemoguće, jer prema Ustavu BiH, Oružane snage nemaju mandat za zaštitu granica.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.