Uskraćuju se prava Srpskoj

Anđelković: Na snazi jedna vrsta "tihog državnog udara"

  • 21.08.2019. 16:14

U BiH je na snazi jedna vrsta "tihog državnog udara" kojim se ozbiljno uskraćuju prava Republici Srpskoj i srpskom narodu da izaberu svoje predstavnike u zajedničkim institucijama, ocijenio je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Komentarišući rezultate jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH i neformiranje vlasti na nivou BiH zbog uslovljavanja Bošnjaka da Srbi pristanu na Godišnji nacionalni program /ANP/ za NATO, Anđelković je istakao da je evidentno da BiH ne može na legalan način da uđe u taj vojni savez jer srpski narod to ne želi, a ovo je mehanizam ucjena kako bi Srbi bili marginalizovani. 

Prema njegovim riječima, nalaze se razni izgovori kako bi nastavila da funkcioniše stara vlast u kojoj su "zastupljeni oni Srbi koji nemaju pravo da predstavljaju srpski narod", a i među muslimanima i Hrvatima nisu na adekvatan način zastupljeni oni koji su pobijedili na izborima. 

"Mislim da Bošnjaci imaju višeslojan cilj. Jedan je da pokažu da mogu da kontrolišu stvari i da ucjenjuju Republiku Srpsku, da onemoguće autentične predstavnike srpskog naroda da učestvuju u zajedničkim institucijama, a drugi je da se otkoči proces atlantskih integracija", rekao je Anđelković Srni. 

On je ocijenio da sadašnja situacija predstavlja jednu vrstu ponavljanja stanja iz 1990. godine, kada je proglašena lažna nezavisnost BiH, Srbi marginalizovani i tako izazvan građanski rat. 

"Da se u nekoj drugoj zemlji ovako nešto dešava, vjerovatno bi međunarodna zajednica to ocijenila kao vrstu državnog udara. U BiH se sve toleriše jer je očito namjera i dalje da se oslabi Republika Srpska i srpski narod, te vještački izvrši centralizacija BiH", zaključio je Anđelković. 

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik DŽaferović dogovorili su juče da otkažu dvije sjednice na kojima je tog dana trebalo da bude glasano o ANP-u i kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara. 

Dodik je nakon sjednice Predsjedništva u Sarajevu ocijenio da BiH ulazi u novi zastoj i ponovo poručio da neće glasati za ANP.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић