VSTS

Ambasade, OHR i OSCE odgovorili Tegeltiji: Niko ne smije biti iznad zakona

12:14, 07.06.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Nakon što je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija uputio otvoreno pismo ambasadorima PIK-u reagirajući na stavove visokog predstavnika Valentina Incka u vezi s odlukama disciplinske komisije VSTS-a, stigao je odgovor OSCE-a, OHR-a, ambasada SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Holandije i Španije.

"Dole potpisane ambasade i misije su alarmirane nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTs-a, a posebno odluke prvostepene disciplinske komisije u vezi navodnog neprimjerenog ponašanja predsjednika VSTS-a. Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava. Pozivamo VSTS i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Savjeta nalažu cjelokupne i temeljite istrage", naveli su u odgovoru.

Dodaju da Zakon o VSTS-u ne predviđa nekažnjivost. Naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTS-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. 

"Ustvari, funkcija predsjednika VSTS-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji. Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTS da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH", saopštili su.