"Otvoreni Balkan"

Ambasada SAD demantovala tvrdnje Komšića i Džaferovića

  • Izvor: Tanjug
  • 10.08.2021.13:09

Ambasada SAD u Sarajevu demantovala je tvrdnje dvojice članova Predsedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, u vezi "Otvorenog Balkana".

SAD su poručile da podržavaju inicijativu "mini Šengen", koja je nedavno promijenila naziv u "Otvoreni Balkan". Kako je prenio sarajevski Dnevni avaz, Ambasada SAD je na taj način demantovala, kako se navodi, tvrdnje propagandne mašinerije SDA da je ova unija ekskluzivno srpski projekat.

"Uspostavljanje snažnijih ekonomskih i političkih veza u regionu je dodatni podsticaj nastojanjima da se završe reforme koje su neophodne za članstvo u EU", rečeno je iz Ambasade za ovaj sarajevski dnevnik.

Istaknuto je da su regionalne integracije i ekonomske reforme neophodne ukoliko BiH želi da privuče investicije i osigura održivi rast ekonomije.

Na ovaj način su, piše sarajevski list, i zvanično demantovane neistine članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića i pratećih stranačkih medija da "Otvoreni Balkan" navodno nema podršku SAD i EU, te da je riječ o "podmuklom poduhvatu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da, putem ekonomske unije, stvori nekakav srpski svijet ili novu Jugoslaviju".

Predsjedništvo BiH je još 17. septembra 2020. godine, na inicijativu srpskog člana Milorada Dodika, razmatralo pristupanje BiH "Otvorenom Balkanu". Druga dva člana Predsjedništva, Komšić i Džaferović, su "diplomatski" odbili da BiH pristupi ovoj uniji, zahtijevajući da prethodno Savjet ministara izradi studiju o benefitima i potencijalnim štetama ove inicijative.

Stav američke Ambasade jasno je demantovao tvrdnje i propagandne mašinerije SDA da je "Ovoreni Balkan" ekskluzivno srpski projekat, čak i pod tajnim uticajem Rusije i Kine, koji bi BiH odvojio od EU integracija i Zapada, navodi izvor "Avaza". List piše da Komšić i Džaferović treba da javnosti polože račune i odgovore zbog čega, uz lažne navode i isprazne fraze, vode BiH u izolaciju.

Samo odbijanje učešća u pregovorima i procesima u početnoj fazi formiranja "Otvorenog Balkana", kao i u slučaju CEFTE, dovodi BiH u opasnost da, u slučaju kasnog priključenja ovoj inicijativi, prihvati uslove i pravila koji će za BiH kreirati drugi, navodi se u tekstu.