Ambasada SAD, Delegacija EU i OHR: Provokativna retorika iz Bužima produbljuje podjele u BiH

  • 17.02.2021. 10:42

Ambasada SAD u BiH osudila je provokativnu retoriku i djelovanje tokom nedavnog obilježavanja u Bužimu sloma "srbo-četničke ofanzive" uz povike "Tekbir - Alahu akbar", maskirnu uniformu, zastave takozvane Armije BiH.

U odgovoru Srni povodom tog događaja iz američke Ambasade u BiH ističu da takva retorika i djelovanja samo produbljuju podjele i odgađaju neophodne napore koje BiH mora uložiti na stvaranju tolerantnog, mirnog i prosperitetnog društva za sve njene građane.

"U javnoj sferi nema mjesta za jezik koji promoviše netoleranciju i podriva međusobno povjerenje i razumijevanje", poručeno je iz američke Ambasade.

Reagujući na ova događanja, u Delegaciji EU u BiH podsjećaju da je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU - preduzimanje konkretnih koraka na promociji okruženja pogodnog za pomirenje s ciljem prevazilaženja nasljeđa rata.

"U tom pogledu, svi politički akteri u BiH trebaju iskazati potpuno opredjeljenje za stvaranje okruženja pogodnog za pomirenje", istaknuto je u odgovoru Srni iz Delegacije EU u BiH.

U OHR-u kažu da BiH mora raditi na stvaranju okruženja koje pogoduje pomirenju i odmaknuti se od bilo kakvih poteza ili retorike koji produbljuju nacionalne podjele, kako bi osigurala bolju budućnost svim građanima.

"Potezi koji u sjećanje prizivaju mračne slike rata izazivaju zabrinutost javnosti u cijeloj zemlji i ne doprinose koheziji koja je društvu potrebna za izgradnju stabilne i prosperitetne budućnosti", ističu u OHR-u.

U Bužimu je nedavno obilježen slom "srbo-četničke ofanzive" uz ratnu simboliku - povike "Tekbir - Alahu akbar", maskirnu uniformu, zastave Armije BiH i slike koje se skoro ne razlikuju od ratnih devedesetih. Među uniformisanim licima bilo je i onih sa crnim maskama preko lica.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.