Savjet za sprovođenje mira

Ambasada Rusije: Kominike pristrasan, prioritet formiranje SM

19:21, 18.06.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Dva su dana članovi Savjeta za sprovođenje mira vijećali i izvijećali da u BiH nešto ne štima. Usput su u kominikeu konstatovali da Formiranje vlasti u  BiH treba da bude prioritet političkih  lidera, bez daljeg odlaganja.

Žao im je što u Federaciji, a i na nivou BiH,  nisu formirani odgovarajući organi vlasti, ali nema bravo za Srpsku koja je to odavno uradila. Zato su veći dio kominikea posvetili  pravosuđu, posebno poslije dešavanja u VSTS. Od Rusije ni ovaj put za izvještaj nisu dobili podršku.

"Organi vlasti moraju raditi na ponovnoj uspostavi vladavine prava i vraćanju povjrenja javnosti u institucije. Prvi korak bila i revizija Zakona o VSTS da bi se rad savjeta uredio na način kojim se garntuje profesionalnost , odgovornost i najviši standardi", kaže visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Incko  

Nismo se pridružili kominikeu jer je dokument pristrasan i jednosmjeran, ne održava stvarnu situaciju u zemlji, ne pokriva aktuelne probleme i u suštini ne doprinosi jačanju međuetničkog pomirenja i konstruktivnog dijaloga, traženju kompromisa za unutrašnja bosanskohercegovačka pitanja, poručili su iz Ambasade Rusije u BiH. Imaju jasan stav o stanju u pravosuđu u BiH. 

"Smatramo da su neosnovani napadi na pravosudne organe Bosne i Hercegovine do kojih je došlo u zadnje vrijeme i koji su se našli i u tekstu kominikea neprihvatljivi. Ovim institucijama treba da budu obezbijeđeni uslovi za nezavisan, profesionalan i efikasan rad kako bi mogli da ispunjavaju svoje obaveze bez ikakvog vanjskog uplitanja i pritiska, uključujući i od strane međunarodne zajednice" stoji u izvještaju PIK-a.

Ruku na srce, pomenuli su članovi PIK-a da nije dobro što neko hoće da ospori naziv Republika Srpska, ali su brže bolje napisali da nisu dobre ni izjave o otcjepljenju a ni odluka Vlade Srpske  o uspostavljanju Komisije za Srebrenicu. Nije moglo proći bez priče o rezervnom sastavu policije.

"Mi mislimo kao međunarodna zajednica da postojeća policija, da li je to RS ili Federacija, može da odgovara na sve te izazove i da nije trenutak da se osnuju neke nove jedinice", poručio je Incko.  

Visoki predstavnik je smislio kako treba rješavati migrantsku krizu u BiH. Koordinacijom, ali tako da budu smješteni i u Republici Srpskoj. Njemu se čini da su Unsko-sanski kanton i Bihać, prepušteni sami sebi, ali ne govori da li je i ko za to kriv.