Novi skandal Harisa Hrle

Ambasada BiH u Americi promoviše "Pravopis bosanskog jezika" 

  • 21.06.2018. 08:47

Ambasada BiH u Vašingtonu uveliko promoviše mobilnu aplikaciju "Pravopis bosanskog jezika" u kojoj se koriste latinica i ćirilica, što je naišlo na revolt Srba, jer je osim širenja nepriznatog jezika u tom kontekstu zloupotrebljeno i srpsko pismo.

"Glas Srpske" navodi da je na zvaničnoj "Fejsbuk" stranici Ambasade podijeljen tekst o mobilnoj aplikaciji autora Senahida Halilovića u kojem se srpski jezik ne spominje ni u jednoj rečenici. 

U aplikaciji, koja je zajedno sa "Pravopisom bosanskoga jezika" zvanično objavljena prošlog četvrtka, piše da se "bosanski jezik" može pisati na latinici i ćirilici. 

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da ovo nije prvi put da Ambasada BiH u SAD, na čijem čelu je Haris Hrle, čini nešto slično. 

Kesić kaže da je i ranije, kada su bili drugi ambasadori, bilo sličnih problema. 

"Jednostavno imaju pristup koji pokazuje da ne poštuju Dejtonski sporazum, odnosno ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta", dodao je Kesić. 

On je dodao da se često dešava da diplomate ne uzimaju u obzir stavove Republike Srpske, koja ne priznaje ni "bosanski jezik", te da su na udaru osnovni elementi identiteta, istorije i tradicije srpskog naroda. 

Kesić je istakao da je ovo dokaz koliko su neki, pogotovo u Sarajevu, uporni u nametanju identiteta ne samo Srbima, nego i Hrvatima. 

On smatra da ovo mora da bude predmet ozbiljnih rasprava u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara, jer se sve češće donose sporne odluke, iako bi institucije i diplomate trebalo da budu u službi svih građana. 

Srpsko-američko privredno društvo uputilo je Ambasadi BiH u Vašingtonu protestno pismo u kojem je navedeno da su iznenađeni i razočarani njihovim pristupom jer promovišu "bosanski jezik" bez osjećanja za ravnopravnost prema srpskom i hrvatskom jeziku. 

Profesor savremenog srpskog jezika i lingvistike Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić pozvala je Ministarstvo inostranih poslova BiH da odmah reaguje, jer se na ovaj način nanosi šteta srpskom jeziku i participaciji srpskog naroda u BiH. 

Ona naglašava da "bosanski jezik" u Republici Srpskoj nije, niti će ikada biti priznat, te ocjenjuje da postupak Ambasade, kao zvaničnog predstavnika BiH, koju čine dva entiteta i tri naroda, pokazuje pretenzije da "bosanski jezik" postane "državni jezik BiH".  

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије