Alumina nema nikakav poslovni aranžman sa firmama iz Irana

  • 15.03.2020. 11:17

Povodom teksta koji je dana 14.03.2020. godine objavljen na portalu zurnal.info pod nazivom: ALUMINA U CENTRU MEĐUNARODNE ISTRAGE: Glinica iz Zvornika za iranski nuklearni program u kome se kompanija dovodi u vezu sa iranskim nuklearnim programom, menadžment kompanije najoštrije osuđuje ove tendenciozne i netačne navode, saopštili su iz kompanije Alumina.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Kompanija Alumina obavještava javnost da kao pretežno izvozna kompanija sa oko 500.000 tona izvoza i 150 kupaca širom svijeta, nema, a niti je imala kupce robe iz Irana budući da je ova zemlja pod sankcijama Ujedinjenih nacija.

Dakle, niti jedan kilogram robe koju Alumina proizvodi ne prodaje direktno Iranu ili indirektno preko drugih zemalja, kako mediji špekulativno navode.

Sa druge strane, nakon što su Litvanci koji su bili vlasnici fabrike otišli iz Republike Srpske, Alumina je potpuno promijenila svoju proizvodnju na način da metaluršku glinicu koja se koristi u proizvodnji aluminijuma svede na minimum, te svoju proizvodnju orijentiše ka nematalurškom programu. Kolika je razmjera medijskih insinuacija i neznanja o proizvodnom programu Alumine, najbolje govori činjenica da naši proizvodi ni na koji način nisu u funkciji bilo kakvog nuklearnog programa a niti Alumina ima kupce iz oblasti vojne industrije.

Takođe, istine radi, obavještavamo javnost da je nakon niza molbi ekonomskog odjeljenja Iranske ambasade u Sarajevu za sastanak u vezi sa upoznavanjem sa kompanijom Alumina, služba marketinga Alumine imala sastanak sa zamjenikom ambasadora za ekonomski sektor, te je ekonomskom sektoru iranske ambasade predočeno da je Iran pod sankcijama i da nije moguće ostvariti poslovnu saradnju sa firmama iz te zemlje. O ovome postoje i pismeni dokazi.

Shodno ovom, apelujemo na pojedine medije i domaće političare da Aluminu ne dovode u kontekst bilo kakvog nuklearnog programa, budući da nas kao fabriku isključivo interesuje sopstveni razvoj kao i privredni razvoj Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Žao nam je što autor ovog teksta nije našao za shodno da prije objave kontaktira menadžment kompanije i provjeri tačnost ovih informacija.

Ovakvi tekstovi ostavljaju dalekosežne posljedice ne samo po kompaniju i njene svjetske kupce nego i po cijelokupnu ekonomiju Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i ekonomsku egzistenciju 1.500 zaposlenih. S tim u vezi, bićemo primorani da zbog narušavanja ugleda i dovođenja u pitanje izvoz na evropsko i svjetsko tržište, pravdu potražimo na sudu, a isto tako ovim putem pozivamo domaće i međunarodne istražne institucije koje vrše ovu vrstu kontrole, da se u naše navode uvjere i neposredno u fabrici.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија