Suđenje za nabavku respiratora

Alagićeva mijenjala iskaz u vezi sa Jelkom Milićević

  • Извор: СРНА
  • 19.11.2021. 17:19

U nastavku suđenja premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedok Sanita Alagić, pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite, danas je davala izjave koje se razlikuju od onih koje je dala na prethodna četiri saslušanja u vezi sa optuženom Jelkom Milićević.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Alagićeva je danas odustala od izjave da je optužena Jelka Milićević na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite 1. aprila prošle godine rekla da je pronađen dobavljač za 100 respiratora, pa je izjavila da joj je Milićevićeva naknadno rekla da treba pripremiti zahtjev za izdvajanje sredstava iz budžetske rezerve za nabavku, prenosi "Birn".

Advokat Senka Nožica, koja u ovom predmetu brani Jelku Milićević, prezentovala je danas zapisnik sa sjednice Kriznog štaba od 25. aprila, kako bi Alagićeva potvrdila da li je toj sjednici prisustvovao tadašnji direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar.

U unakrsnom ispitivanju tužilac Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić tražio je da Alagićeva objasni kako u istrazi nije htjela da pomene Milićevićevu uprkos "navodnom lupanju tužilaca šakom od sto", s obzirom na to da je za brojne druge navode u iskazu tvrdila da su rezultat pritisaka.

Federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima sudi se za spornu nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. novembar.


  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)