Kočioničar Željko Komšić

Ako Sporazum za formiranje SM ne bude ispoštovan, BiH ulazi u duboku krizu

  • 08.08.2019. 18:55

Ako postoji politička volja, Savjet ministara BiH biće formiran za mjesec dana. Ako taj rok ne bude ispoštovan, BiH ulazi u duboku krizu - ovo je, u intervjuu Nezavisnim novinama, izjavio Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.

Osvrnuo se i na izjave opozicionara da je prihvatanjem principa utrasirao put BiH ka NATO-u. Stiže im odgovor da se prisjete  šta su to uradili za četiri godine mandata u zajedničkim institucijama. 

"Samo ću podsjetiti da postoji odluka Narodne skupštine RS o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, a da su ovi iz opozicije sjedili i još sjede u Savjetu ministara i da su dozvolili da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije spoljne politike koja uključuje NATO. Kada je riječ o sporazumu, a kada govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali u ovakvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Opozicija mora nešto da komentariše, poručuje i Bakir Izetbegović koji se i sam našao na udaru kritika federalne opozicije koja ga optužuje da je popustio pred Dodikovim zahtjevima kada je NATO put u pitanju. "Nije moguće da smo obojica pobijedili niti izgubili", kaže Izetbegović koji je danas prokomentarisao i to što opozicija u Republici Srpskoj prigovara Dodiku. I on poručuje da im primjedbe ne stoje. 

"Što se tiče opozicije u RS-u, pa oni su izradili taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti ili prihvatiti reduciranog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik", poručuje predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Licemjerno je da bilo šta komentarišu izborni gubitnici, kaže predsjednica Republike Srpske. Željka Cvijanović, komentarišući nedavnu izjavu Mirka Šarovića o tome da je Dodik kapitulirao, poručuje da u sporazumu koji su potpisali lideri vladajućih stranaka u BiH, nema ništa na uštrb Republike Srpske. 

"Logično je da izborni pobjednici formiraju vlast, pogotovo u zemlji kakva je BiH, gdje se vrednuje ko su izborni pobjednici u okviru tri različita naroda. Jasno je ko su pobjednici i ko treba da formira vlast, a u dokumentu Principi za formiranje vlasti na nivou BiH nema nikakvih preuzetih obaveza koje bi se kosile sa stavovima institucija Republike Srpske i sve je u skladu sa njima", kaže predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Kočničar bi, međutim, mogao da bude hrvatski član Predsjedništva koji će uslovljavati ima plan za sprečavanje imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Željko Komšić poručuje da ga neće podržati ukoliko ne bude odluke o upućivanju Godišnjeg nacionalnog programa za Akcioni plan za članstvo u NATO. Uz Komšića je stao i bošnjački član predsjedništva, Šefik Džaferović.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм