Kanada savjetuje svoje državljanje

"Ako idete u BiH čuvajte se pasa lutalica"!

  • 20.12.2018. 19:34

Ako ste Kanađanin, a odlučite da dođete u Bosnu i Hercegovinu, čuvajte se pasa lutalica. Dobro čuvajte novčanik jer bi neko mogao da ga otme. I obavezno se čuvajte terorizma. Spisak sa silinim opasnostima koje vrebaju Kanađane ako dođu u BiH objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje. Tačnije, oni su to nazvali upozorenje. 

Pišu da je BiH opasna i nesigurna zemlja. Upozorili su na kriminal, minska polja, a posebnu pažnju posvetili su džeparošima i razbojnicima koji, kako tvrde, otimaju torbice u gradovima. Zato Kanađane koji se zapute u BiH savjetuju da ostanu na glavnoj cesti, izbjegavaju napuštene objekte i samo putuju danju.

"Stranci su česta meta. Izbjegavajte isticanje nakita. Provale u kuće i krađe auta su česte, posebno u Sarajevu. Stranci su meta lopova na Trebeviću. Nasumični oružani napadi koje izvode kriminalne grupe se dešavaju najčešće u Sarajevu. Stranci su rijetka meta, ali postoji rizik da budete na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, pogotovo u noćnim klubovima i kafićima u ranim jutarnjim satima", piše u saopštenju.

Ima tu dosta istine, poručuju iz Komisije za odbranu i bezbjednost BiH, posebno kada je riječ o municiji i minama. Kažu da to nije dobra slika Bosne i Hercegovine, ali očigledno tako Kanađani doživljavaju BiH.

"Stranci to i kada su u pitanju kriminalne grupe kada je u pitanju mnoge druge strvari, oni očito imaju prave informacije znaju da se dešavaju često nemiri na koje skreću pažnju svojim sugrađanima, ali to je slika koju doživljava jedan prosječan Kanađanin", kaže Dušanka Majkić, zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH.

U kanadskom ministarstvu vanjskih poslova tvrde da se teroristički napad može desiti bilo kada. I da se česti protesti mogu pretvoriti u nasilne pa Kanađanima savjetuju da izbjegavaju područja gdje se protesti organizuju. 

"Čuvajte vaše privatne stvari, pogotovo pasoš i druge putne dokumente. Izbjegavajte izolovana i neosvijetljena područja noću. Izbjegavajte isticati da ste dobrostojeći i pokazivanje veće sume novca", navode se.

Stručnjaci za međunarodne odnose kažu da su ovo vrlo česta upozorenja na opasnost putovanja u BiH. Ali i da Kanada nije jedina zemlja koja je svojim građanima izdala slična uputstva

"To pokazuje da BiH nije riješila neke stvari kada je u pitanju bezbjednost, na unutrašnjem planu tu su  i politički odnosi i ono sve što mogu da donesu nestabilni odnosi i nestabilan teren, a ovo se ovaj put uklapa u činjenicu da je stigla pozivnica za MAP, Kanada je jedna od sjevernoameričke zemlja članice NATO i to ime i te kakve veze", rekao je Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose.

Pohvale nisu dali ni za bezbjednost puteva. Ceste se kažu slabo održavaju, ali i vozila, a BH vozači voze brzo i u alkoholisanom stanju. Ima nešto što su Kanađani i pohvalili u BiH - to su, vjerovali ili ne, gradski prevoz, taksi, autobuski i željeznički saobraćaj. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.