Nenad Stevandić

Ako BiH ne funkcioniše institucije Srpske treba da reaguju 

  • 27.08.2019. 17:52

Institucije Republike Srpske funkcionišu i one moraju da preuzmu na legitiman način ono što je u BiH ukradeno i što ne funkcioniše, rekao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

To je jedini izlaz za Republiku Srpsku, ako BiH ne funkcioniše, ne može da formira institucije i osporavaju se prava Srba, naglasio je Stevandić, povodom otkazivanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je jedina tačka trebalo da bude imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara. 

On je naveo da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik džentlmenski dao dovoljno vremena članovima Predsjedništva Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, a pogotovo lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, da se vrate u ustavne i demokratske norme i da ne preuzimaju odgovornost za rasturanje i raspad BiH, te dodao da je sada sve na njima trojici. 

"Oni treba da shvate da nisu ti koji mogu nama da ospore legitimno predstavljanje i ne samo da su uzurpirali sve funkcije koje obavljaju Bošnjaci, nego i funkcije koje obavljaju Srbi koji nemaju legitimitet, već isključivo bošnjačku podršku na teret legimiteta Srba koji su dobili povjerenje srpskog naroda", rekao je Stevandić. 

On je istakao da se može smatrati da su i te funkcije u bošnjačkim rukama, odnosno sve srpske funkcije u Savjetu ministara, Agenciji za istrage i zaštitu, Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, drugim agencijama i bilo gdje gdje su došli po tom ključu. 

"To su Srbi bez legimiteta, odnosno Srbi koje su privatno izabrali Izetbegović i Komšić", naglasio je Stevandić. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je danas da Bošnjaci u političkom smislu ostvaruju nacionalni plan uzurpacije prava Srba i Hrvata u BiH, što se ogleda u izboru Željka Komšića bošnjačkim glasovima na poziciju hvratskog člana Predsjedništva i neformiranjem Savjeta ministara čime se Srbima uskraćuje pravo na legitimno predstavljanje na nivou BiH.