Linija koju Vlada ne može da pređe

Agencija za razvoj visokog obrazovanja odbila da registruje Univerzitete Srpske

  • 03.04.2019. 12:50

Direktor Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje, Enver Halilović, odbio je da upiše javne Univerzitete u Republici Srpskoj u registre na nivou BiH, izjavio je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je dala rok od sedam dana da to urade u suprotnom biće primorani da narede srpskim članovima u Upravnom odboru Agencija za razvoj visokog obrazovanja da zamrznu svoj status, a potencijalno i da traže smjenu Halilovića.

"Ovo je crvena linija koju Vlada ne može da pređe", poručio je Rajčević. 

"Vlada je ocijenila da je ovo čista politička opstrukcija procesa akreditacije dva javna univerziteta u Srpskoj i pokušaj njihove diskreditacije", istakao je Rajčević na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade koja je razmatrala ovaj problem. 

On je dodao da će u ovoj sedmici Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske zajedno sa rektorima dva javna univerziteta u Republici Srpskoj podnijeti krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića zbog zloupotrebe službenog položaja. 

"Ukoliko ove inicijative ne urode plodom, Republika Srpska će u okviru novog zakona o visokom obrazovanju, koji planiramo donijeti na ljeto, definisati normativna rješenja koja će ići u pravcu nepriznavanja nadležnosti agencije na nivou BiH, što će u praksi podrazumijevati autonomni sistem visokog obrazovanja, akreditacije i osiguranja kvaliteta", kaže Rajčević.  

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм