SM u tehničkom mandatu želi da zadrži svoje kadrove

Agencija za državnu upravu BiH preporučila produžavanje mandata bez konkursa

  • 25.07.2019. 19:14

Savjet ministara u tehničkom mandatu po svaku cijenu, čini se, želi da zadrži svoje kadrove na direktorskim pozicijama. Preporuka za neraspisivanje konkursa stigla je od Agencije za državnu upravu BiH, iz koje danas nisu odgovorili na naša pitanja.  

SNSD-ova Dušanka Majkić u svemu tome vidi očajnički pokušaj ministara u tehničkom mandatu da zadrže svoj uticaj.

"Jako je neobično da Agencija za državnu službu tako nešto radi. Ona preporučuje da se ukine institucija konkursa. Drugo, vidi se da Agencija ispunjava naloge vlasti u tehničkom mandatu da što prije se popune ta mjesta kako bi zatvorili svaku mogućnost da nova vlast postavi svoje kadrove", kaže Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda BiH.

U fotelji bi tako, bez konkursa, ostao PDP-ov Aleksandar Goljnanin, i to na čelu agencije za nadzor nad tržištem BiH. Mandat bi se produžio i Gordanu Miliniću, direktoru Agencije za promociju stranih ulaganja, inače bliskom SDS-u, te SDS-ovom Miljanu Popiću, zamjeniku direktora Zavoda za statistiku. 

Svojim dosadašnjim radom nisu zaslužili produženje mandata, kaže šef kluba poslanika u PD PS BIH, Nenad Stevandić

"Oni nisu uradili nikakvu analizu rada tih direktora, a mnogi nisu radili ništa nego pisali putne naloge i stvarali troškove. Znači nije bitno da li su oni išta radili, da li su privređivali, da li su imali aktivnosti, čak štaviše za mnoge je poznato da su kršili zakone, nego kao kod Bočjševika, svi koji su na vasti, đuture, da se produži", kaže Stevandić.

Ne samo da će SDS i PDP po svemu sudeći moći da zadrže svoj kadar bez raspisivanja konkursa, zbog neformiranja nove vlasti, biraće i direktore na pozicije za koje je konkurs raspisan. Jedan takav je onaj za direktora SIPE.  SNSD-ov Sredoje Nović kaže da je to samo još jedan dokaz nepoštovanja izborne volje građana.

"Savjet ministara nema nikakav osjećaj, nema poštovanje prema biračima koji su biali, ilazili na biračka mjesta u oktobru, gdje su rekli ko je nova vlast, a oni pokazuju da će oni zacementirati kadrove koje će oni u naredne četiri godine postavljati", ističe Nović, bivši direktor SIPA-e.

U posljednjih nekoliko mjeseci, na stranici Agencije za državnu upravu osvanuo je veliki broj konkursa za  službenike. Samo od početka godine, zaposleno je skoro stotinu lica.

Тагови:
  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)