Zaustavio rat

24 godine od zaključivanja Dejtonskog sporazuma

  • 21.11.2019. 19:14

Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat, već je uspostavio i ustavnu strukturu na osnovu koje zemlja, koja je prethodno imala teško iskustvo i stradanje, funkcioniše u miru već 24 godine, poručila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Zbog intervencija stranog faktora, ali nekad i naivnošću domaćih struktura ta izvorna dejtonska struktura je doživjela brojne devijacije, a BiH može opstati samo kao decentralizovana zemlja sa visokom autonomijom entiteta, sa balansima i predviđenim zaštitnim mehanizmima, smatra predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. 

"Na nama je da jačamo Republiku Srpsku, da uživamo naša prava, da ne dozvoljavamo da se prenose nadležnosti, da ne vršimo eroziju onoga što jesete Republika Srpska i ja mislim da mi to vrlo predano i radimo svih ovih godina", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

Rukovodstvo Republike Srpske se najviše zalaže za poštovanje Dejstonskog sporazuma, koji je osim mira donio i priznanje Republike Srpske kao entiteta sa svim njenim nadležnostima u BiH, kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.   

"Mi ćemo institucije Republike Srpske u narednom periodu činiti sve da zadržimo ono što je Dejtonom predviđeno za Republiku Srpsku. Mi ništa ne želimo drugim narodima, mi samo želimo da Republika Srpske i građani koji žive u Republici Srpskoj budu uvažavani i poštovani i da se naše mišljenje uvažava. Mi ni od koga ništa ne očekujemo samo štitimo ono što je naše, i tako će biti u budućnosti", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Rusija je posljednji međunarodni igrač na Balkanu koji poštuje i brani međunarodno pravo u ovom regionu i ostaje nepristrasna, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH iz Sankt Peterburga. Dodik kaže da je to ohrabrujuće za Srbe jer znači da "nije sve pod kontrolom ključnih zapadnih igrača, koji će izokrenuti sve pravne norme kako njima odgovara".

"Opšte je uvjerenje da Rusija favorizuje Srbe, ali Rusija je takođe sugerisala projekte Hrvatima i Bošnjacima, ali oni su odbili, pošto se nisu usudili da pristanu na takvu saradnju zbog stava Zapada", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Dodik je podsjetio kako je odluka o bombardovanju Srba i Republike Srpske donesena bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN. To je veoma opasno, kaže Dodik i zato se velike nade polažu u Rusiju, jer ona brani međunarodno pravo. 

Тагови: