Banjaluka

Zemljište sa područja Incela biće izvezeno u evropske zemlje i spaljeno

  • 12.09.2019. 19:15

Zagađeno zemljište sa područja poslovne zone Incel biće iskopano i izvezeno u Evropske zemlje, a zatim spaljeno.

Utvrđeno je da zagađivač nije samo piralen, nego su to i određeni teški metali, što može biti uništeno samo spaljivanjem, objašnjava ministar za ekologiju Srebrenka Golić. 

"Postoje 3 zemlje koje zaprimaju taj, pod navodnicima hemijski otpad, koji se uništava spaljivanjem, jer tu nema otpada koji ide na deponije. To su Istočna Njemačka, Italija i Francuska, jer oni imaju specijalizovana postrojenja koja se bave samo tim", rekla je Srebrenka Golić, ministar za ekologiju, prostorno uređenje i građevinarstvo RS. 

Piralen je bio glavna tema i na Skupštini grada Banjaluka. Predstavljene su analize koje su nadležni organi prikupili u prethodnim mjesecima. Još nema dovoljno podataka da bi se znala tačna površina i dubina zemljišta koja je zagađena, kaže gradonačelnik Igor Radojičić. 

"Spaljivanje zemljišta koje ima piralen podrazumijeva 1200 stepeni i posebna postrojenja, kojih ovdje nema. Dakle, plan će morati predložiti gdje i kako se to izvozi ako ide na spaljivanje i odakle se plaća", izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Međunarodni eksperti iz Holandije u Banjaluci su boravili 3 dana kako bi uradili analizu kontaminiranog zemljišta u poslovnoj zoni Incel, a angažovala ih je agencija UNDP-a. To nije prvi put da su se susreli sa ovakvim zemljištem, naglasivši da se slična zagađenja dešavaju širom svijeta.  

Тагови: