Zašto pozivaju građane na ulicu?

Zbog čega organizuje proteste Stanivuković, a zbog čega njegovi saborci?

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2021. 19:46

Ko i zašto protestuje i koji je cilj svega toga? Ne znaju po svemu sudeći ni oni koji pozivaju građane na ulice. Prethodna dva dana Draško Stanivuković pozivao je na protest zbog neodržavanja sjednice banjalučke skupštine. A danas je, nakon što su Jelena Trivić i Nebojša Vukanović najavili proteste zbog, potpuno drugih razloga, kako kažu gušenja slobode medija, brže bolje potrčao da kaže kako su protesti ipak, zbog cjelokupnog nezadovoljstva.

“Hiljadu je razloga. Meni je teško naći razlog zbog čega ne izaći na ulicu i ne reći svoje nezadovoljstvo. Blokada medija, gušenje pojedinih tv stanica”, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

 Na pitanje ATV-a da li zbog toga protestuju, Stanivuković je odgovorio:

“Hiljadu je razloga i to sam rekao. Same detalje i sve u narednim danima, na tome će se djelovati i to će zasigurno biti i idemo u tom pravcu i komunikacija je među nama intenzivna.”

A datum su tandem Vukanović-Trivić već objavili – 2.oktobar. Samo u to danas nije bio siguran  Draško Stanivuković, zbog čega se stiče utisak da su unutar svojih redova raštiman orkestar i pokušavaju da sviraju propalu simfoniju i da im zato ne treba novi dirigent. Ili s druge strane, da je u pitanju pozicioniranje unutar opozicije.  Očekivali smo da će opozicija izvesti ljude na ulicu zbog nametnutog Zakona Valentina Incka, a ne praviti problem od Republike Srpske, poruka je SNSD-a. 

“Potpuno jasno se vidi da nisu sinhronizovani nego ni na koji način ne postoji nikakva komunikacija između njih. Jedino što postoji između njih je borba za neku vrstu prevlasti i ostvarivanje ličnih ambicija. U periodu dok se mi najstrašnije moguće borimo da zaštitimo državne interese Republike Srpske i njenih građana, oni se bore za to da fokus problema prebace sa BIH sa tih sramnih pritisaka na Republiku Srpsku”, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Ako je ovo protest kompletne opozicije u Srpskoj, nije jasno zašto je Stanivuković dan ranije najavio da će prvo razgovarati sa svim banjalučkim partijama, nevladinim organizacijama i građanima Banjaluke pa će na osnovu toga objaviti datum protesta, zbog tzv. blokade, isključivo grada. Bilo kakva prijetnja neće promijeniti naše stavove, jasan je prvi čovjek banjalučke skupštine. 

“Protesti su sredstvo koje nekada može biti opravdano, a u ovom slučaju je situacija da se oni kriju iza građana, da pokušaju svoje nemogućnosti da prevaziđu ovu situaciju riješe na taj način i mi protiv toga nemamo ništa. Ja postavljam pitanje za svakog čovjeka koji odluči da se pojavi na tom protestu, koja je poenta toga”, rekao je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Pitaju se to izgleda i lideri opozicije Branislav Borenović i Mirko Šarović koji se još nisu oglasili o protestima koji organizuje upravo opozicija. Da je Stanivuković proteste organizovao sam, u javnosti bi se stekao utisak da je on vođa opozicije. I zato su očigledno Vukanović i Trivićeva datum zakazali bez prethodne saglasnosti sa banjalučkim gradonačelnikom.  


  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок