Nevena Todorović

Zaštitne maske neophodno nositi na ispravan način

  • 21.04.2020. 19:34

Prekriti nos i usta, kako bi se spriječio prenos kapljične infekcije. One jednokratne redovno mijenjati, a pamučne, višekratne, svakodnevno prati i peglati.

Kada je u pitanju pravilno nošenje maski tokom trajanja pandemije, nema alternative. Koliko je bitno nositi maske i rukavice na javnim mjestima, toliko je bitno nositi ih na ispravan način. 

"Zaštitnu, jednokratnu masku neophodno je staviti i na nos i na usta, da se maska priljubi uz lice i da se prednji dio maske ne dira. Ukoliko imate potrebu da dirate masku, nakon toga se moraju obavezno oprati ruke. Molimo građane kad nose masku i na nos i na usta da je stave kako bi ispoštovali sve mjere prenosa kapljičnih infekcija", rekla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka. 

U Banjalučkim apotekama nestašice pamučnih maski nema, pričaju farmaceuti. Potražnja ne jenjava od kada se virus korona pojavio u Republici Srpskoj. Nerijetko, onima koji masku ne nose kako treba, objasne pravilo.

"Vrlo često primijetimo da pacijenti ulaze u apoteku sa maskom spuštenom čak i do vrata i vrlo često i oni koji ih nose nepravilno ih nose. Nose ih spuštene ispod nosa, evo ovako, što nije pravilan način nošenja maski i na taj način ne obezbjeđuju sebi zaštitu. Pravilno maska treba da se nosi preko nosa, dakle ovako da prekrije i usta i nos i tek tada možemo smatrati da se maska nosi ispravno", istakla je Slađana Dragošić, magistar farmacije. 

Nije bilo lako naviknuti se, priznaju Banjalučani. Oni koji još nisu, svakako će morati. Nošenje maski i rukavica, mjera je koja neće biti olako ukinuta.

"Siguran sam da će ovo ljeto biti mnogo drugačije u odnosu na ljeto koje smo imali prošle godine ili prethodnih godina, tako da sa tog aspekta moraćemo biti svjesni da i mi kao pojedinci i dalje ćemo morati da koristimo ličnu zaštitnu opremu i to je nešto što ćemo morati sagledavati u narednom periodu", naglasio je Alen šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Naviknuti ili ne, mjera se građani većinom pridržavaju. Oni sa kojima smo razgovarali, poznaju pravila.

"Nos ne smije biti otvoren, tu najviše bakterija ulazi. Prdržavate li se vi toga? Da". 

"Pa iskreno, dok sam među ljudima ovako kao sada, toga se pridržavam. Međutim, kod kuće ne, u dvorištu ne, dok treniram ne. Dok sam među ljudim po propisima poštujem sve, a evo vidim i svi u gradu to poštuju, tako da u tim uslovima da, ali privatno i kući ne", rekli su građani. 

Nošenje zaštitnih maski i rukavica na otvorenom u čitavoj Republici Srpskoj obavezno je od 11. aprila. Republički štab za vanredne situacije donio je odluku i da je zabranjeno okupljanje građana u grupama većim od tri osobe. Ove mjere, prethodno je navedeno, kontrolišu nadležna inspekcija i Komunalna policija. 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок