Gradska uprava Banjaluka 

Počinje zaprašivanje komarac

  • 19.07.2018. 13:28

Za suzbijanje komaraca, odnosno njihovo zaprašivanje, u budžetu grada Banjaluka ove godine je obezbijeđeno 39 hiljada KM, rečeno je u Gradskoj upravi.

Ove aktivnosti provodi preduzeće za sanitarno-ekološku zaštitu "Eko-bel" koje je sa ovom akcijom počelo prije mjesec i po dana suzbijanjem larvi komaraca, a koje će danas i sutra na području Banjaluke sprovesti i dvodnevnu akciju suzbijanja odraslih formi komaraca sa zemlje. 

Direktor ovog preduzeća Vladimir Šušnjar rekao je da će akcija biti obavljena večeras od 19.30 do 23.00 časa i sutra od 4.30 do 7.00 časova, te da će je sprovesti osam ekipa. 

"Posljednjih desetak, petnaest dana očekivali smo pogodno vrijeme, odnosno da se vremenski uslovi poboljšaju da bi se mogao izvršiti tretman odraslih formi komaraca", dodao je Šušnjar. 

Šušnjar je rekao da su ekipe od jutros na terenu i kontrolišu stanje larvi, naglasivši da se na mjestima gdje se nađu larve radi i larvicidni tretman. 

Akcijom suzbijanja komaraca će biti obuhvaćen centar Banjaluke, tvrđava Kastel, Park "Mladen Stojanović", šetalište od Zelenog mosta do Rebrovačkog mosta i Studentski kampus. 

Akcijom suzbijanja komaraca biće obuhvaćena i naselja Nova varoš, Rosulje, Starčevica, Obilićevo, Borik, Kočićev vijenac, Srpske toplice, Lauš, Petrićevac, Paprikovac, Lazarevo, Kumsale, Derviši, Zalužani, Rakovačke bare, Šargovac, Ramići, Debeljaci, Zeleni vir, Vrbanja, Ada, Medeno polje, Dragočaj, Kuljani, Barlovci, Priječani, Delibašino selo, Mađir i Česma. 

Iz "Eko-bela" upozoravaju pčelare da preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, kao što je natkrivanje pčelinjih društava kartonom ili drugim priručnim sredstvima.