Banjaluka

Za podsticaje za zapošljavanje više od milion KM

13:55, 11.01.2019.
Thumbnail
U budžetu Grada za 2019. godinu planirano je nešto više od milion KM za podsticaje u funkciji zapošljavanja.

Kako su precizirali u Odjeljenju za privredu, za subvencije za povećanje produktivnosti i konkuretnosti privrednika i preduzetnika planirano je 922.000 KM i 100.000 KM za opremanje kabineta srednjih stručnih škola za potrebe obuke za nova radna zanimanja, a u cilju obezbjeđenja deficitarne radne snage.

"Za razliku od ranijih, prošle godine, po prvi put, dodijelili smo subvencije za nabavku opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu srednjih stručnih škola s ciljem obezbjeđenja kvalifikovane radne snage neophodne na tržištu rada. Grad će nastaviti sa ovom praksom, te su i ovogodišnjim budžetom planirana sredstva za tu liniju podrške", kazali su u odjeljenju i naveli da slijedi priprema i donošenje Programa korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za 2019. godinu, koji se neće bitno razlikovati od prošlogodišnjeg.

"Za podsticaje prošle godine bilo je prijavljeno više aplikanata nego što je dodijeljeno sredstava. To govori da je program bio dobar i da ćemo ga zadržati", naglasili su u resornom odjeljenju i dodali da je u 2018. godini podsticaje, u ukupnoj vrijednosti od milion KM, dobilo 49 privrednika i 46 nezaposlenih sugrađana, te šest srednjih škola.

Javni poziv za dodjelu ovogodišnjih sredstava za podsticaje, kako su naveli, biće raspisan polovinom godine.

Inače, Grad Banja Luka je u proteklom periodu uradio mnogo na unapređenju poslovnog okruženja. Od maja 2015. godine je i nosilac BFC sertifikata povoljnog poslovnog okruženja kao pečata kvaliteta, koji je u kratkom roku postao široko priznat pokazatelj efikasne lokalne administracije i povoljne investicione klime u jugoistočnoj Evropi.

Pojednostavljene su procedure za registraciju preduzetnika, za šta je potrebno 24 časa od predaje kompletnog zahtjeva. Preduzete su i mjere stimulisanja razvoja preduzetništva projektima povećanja produktivnosti i konkurentnosti privrednika i samozapošljavanja. Smanjeni su i parafiskalni nameti za preduzetnike. Preduzetnici koji prvi put pokreću posao oslobođeni su plaćanja takse.

Formirana je Poslovna zona „Ramići – Banja Luka“, koju čine uređeno građevinsko zemljište spremno za investitore i izgrađeni objekti spremni za iznajmljivanje i prodaju, a u pripremi je nova poslovna zona „Jelšingrad“. U Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje osnovan je Centar za investitore sa ciljem pružanja pomoći investitorima prilikom pokretanja poslovanja i drugih pitanja iz nadležnosti Gradske uprave. U Odjeljenju za prostorno uređenje uveden je jednošalterski sistem za predmete iz oblasti prostornog uređenja. Uvedene su i olakšice pri plaćanju naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente, kao i olakšice pri izgradnji proizvodnih pogona.