Petar Bilčar

Za ljepši grad: 700 novih stabala u drvoredima

  • 17.10.2019. 10:23

U drvoredima širom grada ove jeseni biće zasađeno 700 novih stabala, u nastajanju da se oboljelo drveće, koje predstavlja opasnost za prolaznike, zamijeni sa novim, zdravim stablima.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, ističe da će sadnja početi idućeg mjeseca, a vrste sadnica će zavisiti od lokacija i uslova na terenu. Bilčar napominje da će se, za razliku od ranijih godina, nastojati da budu zasađene odraslije sadnice.

"Sadiće se uglavnom platani, lipe, kesten, javor, jasen, grab i hrast, odnosno vrste koje dobro podnose gradske uslove. Istovremeno, nastojaćemo da grad obogatimo sa drugim vrstama drveća poput ginka bilobe, tulipanovca, celtisa i američkog jasena", naglašava Bilčar.

Osim jesenje sadnje u narednom period biće pojačane i preventivne aktivnosti u gradskim drvoredima, što se, prije svega, odnosi na uklanjanje oboljelih i dotrajalih stabala.

Bilčar podsjeća da je ranija studija zdravstvenog stanja gradskih drvoreda, u okviru koje je ispitano stanje blizu 4.000 stabala u 28 ulica, pokazala da bi trebalo ukloniti 614 oboljelih stabala, jer su okarakterisana kao potencijalno opasna po bezbjednost.

"Stabla, koja će biti uklonjena, biće zamjenjena sa novim sadnicama, uz ugradnju sistema za navodnjavanje. Takođe, planirano je da na njihovo mjesto budu sađene odraslije sadnice većih dimenzija kako bi se što prije uklopila u postrojeće drvorede", zaključuje Bilčar.

Тагови: