U porti Hrama Hrista Spasitelja

Veliki broj građana dočekao pravoslavnu Novu godinu u Banjaluci

  • 14.01.2020. 17:14

Zvona na svim pravoslavnim hramovima u ponoć su označila početak Nove godine prema julijanskom kalendaru.

Veliki broj vjernika se okupio na molebanu u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci i tu dočekao mali Božić. Od tamo su poslali poruke ljubavi. Želje su mnogobrojne, ali svima jedna na prvom mjestu – mnogo zdravlja.

"Želim svako dobro svim ljudima, prvenstveno Srbima pravoslavnim bilo gdje na svijetu. Da nas svake godine bude sve više, da budemo dobri, zdraviji, pametniji, veseliji, milostiviji".

"Da svi budu živi i zdravi"!

"Treba da smo svi tu zajedno, da dijelimo radost najveću našu".

"Želim sve najbolje svim ljudima dobre volje, srećnu i blagoslovenu Novu godinu".

"Da budete svi živi i zdravi, i mi i vi, da bude mira", rekli su vjernici.

Ove godine nije izostala proslava na otvorenom. Mnogobrojne Banjalučane nije omela ni temperatura ispod nule, pa su došli u portu Hrama i uživali u tradicionalnim pjesmama i igrama.

"Lijepo je čuti pjevače etno – muzike da nam pjevaju, da nas zabavljaju sa našim pravoslavnim, srpskim pjesmama i porukama".

"Samo mira, sreće, zdravlja".

"Program na otvorenom je jako lijepo organizovan. Baš je fino, sviđa mi se ova duhovna muzika, baš fino, crkveno. Pozdrav svim Pravoslavcima"!

"Svake godine makar ovu kako – tako proslavim", istakli su građani Banjaluke.

Bilo je veselo u cijelom gradu. Praznične atmosfere nije manjkalo. Ulice pune, a čuli su se i različiti jezici. Banjaluka je i ove godine bila izbor mnogobrojnih turista za doček Pravoslavne Nove godine. Ekipa ATV-a naišla je na njih i u lokalima, gdje ni ove godine nije izostala proslava. Pričaju, provod je ovdje najbolji.

Brojni Banjalučani i gosti su slavili i u restoranima i kafićima. Domaći ugostitelji su se potrudili da im prirede doček za pamćenje.

Banjalučki lokali su i ovaj put ispunili očekivanja. Provod odličan, gosti nasmijani i zadovoljni, a bili su raspoloženi i da sa ekipom ATV-a podijele svoje želje.

"Pozdrav za svu braću Srbe iz Bugarske! Da budete živi, zdravi i veseli".

"Želim svima puno sreće, zdravlja i uspjeha. Pravoslavna Nova godina je posebna jako za nas".

"Da imaju puno para, sreće, naravno zdravlja i ljubavi i to je to", naglasili su oni sa kojima je naša ekipa razgovarala u ugostiteljskim objektima.

Ovaj praznik je od velikog značaja za Srbe. Slave i ujedno čuvaju srpski nacionalni identitet i njeguju pravoslavlje.