Igor Radojičić

Vazduh u Banjaluci kvalitetniji nego prethodnih godina

  • 22.01.2019. 16:04

Gradonačenik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da je, prema posljednjim analizama, kvalitet vazduha u gradu znatno bolji nego u prethodnih nekoliko sezona grijanja, te istakao da gradske vlasti nemaju informacije o tome da neko vrši dodatno mjerenje.

"Grad ima ovlašteni Institut za građevinarstvo koji je, prema javnom pozivu, dobio posao mjerenja. Mi smo te podatke, koji se stalno objavljuju, učinili potpuno javnim zbog interesa javnosti, jer je prije par mjeseci bilo različitih spekulacija", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci. 

On je naveo da je, prema poslednjoj zbirnoj informaciji, kvalitet vazduha u Banjaluci bolji nego u prethodnih nekoliko sezona grijanja, iako svi obično vole da dovode u vezu zagađanje sa zimskim periodom. 

"Grijanje nije samo gradska toplana, već su i individualna ložišta", istakao je Radojičić. 

On je istakao da je prednost Banjaluke to što umjesto mazuta koristi drvo, koje je daleko manji zagađivač. 

"U Banjaluci se ne koristi, ili se vrlo malo koristi ugalj, koji u nekim drugim sredinama izaziva najveće probleme sa aero-zagađenjem", rekao je Radojičić. 

On je rekao da su podaci o kvalitetu vazduha u gradu za većinu parametara, osim jedne kategorije čestica, bilo znatno bolji nego 2015. i 2016. godine. 

"Prema mjerenjima Instituta nijedan dan nismo bili van dozvoljenih kategorija, čak naprotiv", rekao je Radojičić, komentarišući navode da je u Banjaluci početkom januara počeo sa radom još jedan senzor za praćenje kvaliteta vazduha koji je 18. i 19. januara zabilježio visok indeks zagađenosti. 

Mjerenje kvaliteta vazduha u gradu obavlja Institut za građevinarstvo "IG", a prema ugovoru, kvalitet vazduha mjeri se na tri lokacije, i to u naseljima Centar, Borik i Paprikovac. Obavlja se mjerenje za devet polutanata, čija se koncentracija prati svakodnevno, a izvještaji o kvalitetu vazduha, objavljuju se mjesečno na sajtu gradskih vlasti.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.