Usvojen budžet Banjaluke

  • 15.04.2021. 01:15

Budžet Banjaluke usvojen je nakon višesatne rasprave u Skupštini grada.

Budžet je usvojen sa četiri predložena amandmana. Dva amandmana koji su predloženi od strane skupštinske većine okupljene oko SNSD-a usvojeni su glasanjem odbornika nakon što ih je gradonačelnik Stanivuković odbio uvrstiti u Prijedlog budžeta.

Amandmani koje je Stanivuković odbio uvrstiti u Prijedlog budžeta, a koje su odbornici izglasali odnose na po 500 KM jednokratne pomoći za sve zdravstvene radnike i porodilje na području grada Banjaluka.

Amidžić: Nisu predložena sredstva za igradnju novih ambulanti, mjesnih zajednica, kružnih tokova

Odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka Srđan Amidžić upozorio je danas da u budžetu nisu predložena sredstva za igradnju novih ambulanti, mjesnih zajednica, kružnih tokova i dječijih igrališta te da neće biti sanacije škola, ali ni novac za podršku medicinarima i pronatalitetnu politiku.

Ukazao je da su dajak pristanište i most u Srpskim Toplicama jedina dva samostalna projekta Gradske uprave, a sve ostalo započeti ili zajednički projekti sa Vladom Srpske.

„A svi znamo koliko su značajne investicije”, naglasio je Amidžić i skrenuo pažnju gradonačelniku da se ništa ne radi kada je u pitanju projekat „Voda tri” te izrazio sumnju da će biti završeni predviđeni vodovodni sistemi, jer ih nema u predloženom budžetu.

U budžetu od 150 miliona KM, koji je predložio gradonačenik, kako je naveo, nema nijednog kružnog toka od 100.000 KM, ili mosta od tri miliona, iako je svojevremeno minimizrao takva ulaganja.

Amidžić je rekao da su zdravstveni radnici zaslužili podršku i uvažavanje, jer je to dostojanstvena profesija, te da ne bi trebalo da bude diskusije za podršku porodicama.

"Za to ima i mora se naći sredstava", dodao je odbornik SNSD-a.

Podsjetio da je prošla uprava uspjela da osigura milion maraka za dječija igrališta.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić pozvao je gradonačelnika da već sutra krene u izradu rebalansa budžeta, jer ovaj koji je predložen nije dobar, niti realan te da će morati i povećati stavku za porodilje.

„U budžetu ne vidimo stavku o besplatnom javnom prevozu za penzionere, već smanjenje karte za 20 odsto i to izgleda kao pomoć prijevoznicima, a ne najstarijoj populaciji. Nema ni bolnice, besplatnih udžbenika za sve osnovce, mostova, kružnih tokova, sanacije liftova, a imamo smanjenje sredstava za privredu”, rekao je Topić u obraćanju gradskom parlamentu na vanrendom zasjedanju.

Тагови: