Građanska patrola

Uspješno riješene prijave građana

  • 30.01.2019. 11:38

Više od 1.400 prijava građana, i to uglavnom onih koji se odnose na razne komunalne probleme, uspješno je riješeno u prošloj godini, zahvaljujući mobilnoj aplikaciji „Građanska patrola“, potvrđeno je u gradskoj Kancelariji za građane.

Šefica Kancelarije za građane Nikolina Račić, ističe da su u Gradskoj upravi izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima ove mobilne aplikacije, koja je, zahvaljujući donaciji informatičke kompanije „DVC solutions“, pokrenuta u maju prošle godine. Ona je pozvala građane da aktivno koriste ovu aplikaciju, odnosno da fotografišu sve uočene probleme i prijavljuju putem „Građanske patrole“.

"Sama činjenica da gradske službe, na osnovu ovih prijava, svakog mjeseca rješavaju oko 200 uočenih problema, dovoljno govori o značaju ove aplikacije. Zahvalni smo građanima koji nam šalju prijave, a naš posao je da svaka prijava bude riješena u najkraćem roku. Na ovaj način građani su itekako doprinijeli rješavanju svakodnevnih problema sa kojim se gradske službe svakodnevno suočavaju", ističe Račićeva.

Prema evidenciji Kancelarije za građane, najviše prijava odnosni se na komunalne probleme, najčešće nepropisnog parkiranja, odlaganje otpada, oštećenje javnog zelenila, pasa lutalica, puštanja preglasne muzike…Pored toga, značajan broj prijava odnosio se i na oštećenja saobraćajnica, uništene saobraćajne znakove, ali i rad yimske službe. Takođe, evidentiran je značajan broj prijava i u vezi sa nepropisnim prekopima javnih površina, neizdavanja fiskalnih računa, kao i prekoračenje radnog vremena. Prema evidenciji gradskih službi, do sada je ovu aplikaciju instaliralo 3.870 Banjalučana.

„Građanska patrola“ je informatička aplikacija putem koje sugrađani mogu da prijave komunalne probleme i dostupna je putem postojećih platformi Play store i App store, potpuno besplatno. Ova aplikacija omogućava da građani putem svojih mobilnih telefona na licu mjesta, bilo gdje u gradu i bilo kada, fotografišu određeni problem na koji naiđu i da o tome, putem aplikacije, obavijeste nadležnu gradsku službu, koja će dalje preduzimati potrebne korake. Korisnici „Građanske patrole“, aplikaciju koriste bez registracije i ne prosljeđuju svoje lične podatke kroz aplikaciju. Sve proslijeđene prijave su anonimne.

Aplikacija je primarno namijenjena za prijavu komunalnih nepravilnosti koje je potrebno sanirati, kao što su: neispravna saobraćajna signalizacija, oštećenja javnih površina (kolovoz, trotoari, pješačke zone), otpad (divlje deponije), neispravni kontejneri, onečišćenja i oštećenja javnih i zelenih površina, začepljeni slivnici, zatim oštećenja parkovske opreme, nadstrešnica (autobuske stanice), urbane opreme i uređaja na parkingu i neispravna javna rasvjeta, stubići i ograde.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.