Na plaži Abacija

Uskoro prvo pristanište za dajake na Vrbasu

  • 22.04.2019. 09:26

Izgradnja prvog pristaništa za dajak čamce u Banjaluci trebalo bi da počne u junu na plaži Abacija, ispod kafea "Club 22", potvrdio je za "Nezavisne" Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema njegovim riječima, za nekoliko dana treba da dobiju projekat pristaništa, koji radi Dajak klub Banjaluka, nakon čega će Gradska uprava raspisati javni poziv za izvođača radova.

"Činimo sve da popularizujemo vožnju dajak čamcem, koji je jedan od najvećih simbola grada", kazao je Bilčar i dodao da pokušavaju da vode računa i o drugim sportovima.

Dodao je da će izgradnjom ovog pristaništa, koje treba da počne za mjesec i po, biti povećan broj turista, ali i građana koji će se zainteresovati za ovaj sport.

"Vodimo razgovore o potrebama i željama kako bismo privukli što veći broj turista, a čime bi bilo i olakšano bavljenje ovim sportom", naglasio je Bilčar.

Andrej Zamolo, predsjednik Dajak kluba, kaže da je planirano da plaža Abacija bude renovirana i adaptirana u pristanište te da su već pronašli arhitektu koji će uraditi idejno rješenje.

"Želimo da vidimo kako bi to najbolje izgledalo, da se uklopi u okolinu i da bude ujedno funkcionalno dajakašima, a narednih dana ćemo završiti projekat i poslati Gradskoj upravi", kazao je Zamolo.

Pojasnio je da ovaj projekat ne iziskuje velike radove jer je obala kod "Cluba 22" prilagođena za pristanište za dajak čamce, te da treba samo spustiti stepenište u vodu i izgraditi pristanište kako bi se olakšao ulazak dajakašima.

"Snalazimo se na razne načine da uđemo u vodu, jer u suštini nigdje nema prilaza, tako da će nam ovo pristanište značiti mnogo, a značiće i gradu u promociji turizma, da turisti mogu prići i ući u čamac kako bi se provozali dajakom", kazao je Zamolo.

Prema planu Odjeljenja za komunalne poslove, predviđena je izgradnja još dva pristaništa, ali prioritet dajakaša je trenutno da imaju ovo jedno kako bi im se olakšalo bavljenje ovim sportom.

"Interesovanje za ovaj sport je iz godine u godinu sve veće i sve se više priča o njemu, što je za svaku pohvalu, jer je ipak dajak čamac možda i najveći simbol grada", rekao je Zamolo.

Тагови: