Upozorenje građanima Banjaluke zbog obilnih padavina

  • 04.08.2020. 15:34

Iz banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite upozorili su građane da su do kraja dana moguće obilne padavine i pozvali ih da preduzmu zaštitne mjere.

U gradskoj civilnoj zaštiti su naveli da je na teritoriji grada Banjaluka jutros palo 13 litara kiše po metru kvadratnom, te se do kraja dana mogu očekivati iste ili veće količine padavina.

"Upozoravamo građane na oprez i preduzimanje mjera s ciljem samozaštite", navode iz civilne zaštite.

Republički hidrometeorološki zavod za danas je izdao narandžasto upozorenje za područje Banjaluke zbog jačih grmljavinskih procesa, pojave grada te veće količina padavina.

"U toku dana očekuje se česta pojava kiše, pljuskova i lokalnih grmljavina. Prema podnevu i popodne biće sve više oblaka, uz kišu i pljuskove. Prvo će se zona jače nestabilnosti formirati iznad zapadnih i jugozapadnih predjela te na jugu, gdje može biti i lokalnih nepogoda, praćenih gradom, jakim olujnim vjetrom i obilnijim padavinama od 30 do 40 litara po metru kvadratnom, lokalno i više", saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog.

Prema večeri, kako se navodi, oblaci nestabilnosti od centralnog pojasa premještaju na sjever gdje će dati jake grmljavinske procese, lokalno obilne padavine i olujni vjetar.