Registar nekretnina

Uneseno više od 14 hiljada jedinica imovine

13:38, 07.12.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
U gradski registar nekretnina do danas je ukupno uneseno 14.154 jedinice imovine, što je u odnosu na 31. decembar prošle godine povećanje za 3.858 novih jedinica.

"Očekujemo da će do kraja godine biti ukupno uneseno oko 15 hiljada jedinica", kazao je Radenko Laketić, načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, precizirajući da se u ovu računarsku aplikaciju unose podaci o gradskim stanovima, poslovnim prostorima i garažama i ostalim objektima u vlasništvu Grada, kao i o zemljištu, javnim površinama, komunalnoj infrastrukturi, sportskim objektima, obrazovnim i kulturnim ustanovama, i ostalim portfeljima imovine.

Uspostavaljanje ovog elektronskog registra je neophodno da bi se sredila evidencija i efikasno upravljalo gradskom imovinom.

U okviru ovog registra, identifikovano je, između ostalog, 2.000 zemljišnih parcela površine oko 242 hektara u vlasništvu Banje Luke.

"Ove podatke upisali smo u Registar nekretnina i dostavili nadležnom Odjeljenju za privredu u cilju realizacije projekta iznajmljivanja u zakup zemljišta zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima", naglasio je Laketić.

Prema njegovim riječima, Registar je naročito došao do izražaja u trenutku kada se javila ideja i potreba da Grad Banja Luka samostalno obavlja poslove evidencije i naplate zakupnina za poslovne prostore i garaže.

"Ovaj posao ranije je obavljao Zavod za izgradnju, ali nekvalitetno, što je dovelo do problema i gubitaka u budžetu Grada. Zato je Grad prošle godine preuzeo ove poslove od ZIBL-a i nadogradnjom Registara nekretnina novom aplikacijom KOMIS, dobio savremen i efikasan sistem za evidenciju zakupaca, fatkurisanje zakupnina i praćenje uplata i finansijsku analizu prihoda po tom osnovu", rekao je Laketić.

Analiza je pokazala da je u 2018. godini ostvaren značajan porast prihoda po osnovu komercijalnog zakupa.

"Uz to, nadograđenim Registrom dobili smo i jedinstvenu bazu podataka o partnerima i stvorena je mogućnost brzog uvida u stanje dugovanja svakog zakupca", kazao je Laketić.

Odjeljenje trenutno vodi i preko 70 postupaka za knjiženje poslovnih objekata, prostora i garaža u vlasništvu Grada, u javnim evidencijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove PJ Banja Luka.

Naime, krajem 2016. godine, Grad je, po prvi put, pokrenuo projekat uspostavljanja elektronskog registara imovine, u sklopu kojeg je doniran i softver, odnosno računarska aplikacija "Registar nekretnina".