Legenda Banjaluke

Umro Milenko Jeftić

  • 13.08.2019. 14:04

Milenko Jeftić - Jefto, legenda grada na Vrbasu, preminuo je sinoć oko 21 čas u 80. godini života, potvrđeno je ATV-u. Sahrana će biti obavljena u Lišnji.

Banjalučani ga pamte po tome što je plivao u Vrbasu čak i kada su bile najniže temperature.

Blizu šest decenija popularni Jefto kupao se zimi u plahovitoj planinskoj rijeci kakav Vrbas zaista jeste.

Tradiciju je započeo davne 1961. godine, nakon što je Ivi Andriću uručena Nobelova nagrada, što je na njega djelovalo stimulativno.

"Tradiciju sam počeo 1961. godina kada sam imao svega 22 ljeta. Prvi put ću da preskočim kupanje u januaru ali ću dogodine to sigurno učiniti. Meni nikada nije bilo hladno. Kupao sam se i na minus 27 stepeni Celzijusa. To je rekord. Ni tada mi nije bilo hladno jer sam se uvijek dobro pripremao za ulazak u vodu i puna mi duša bude kada me ponesu brzaci Vrbasa. Temperatura vode je obično od četiri do sedam a maksimalno 12 stepeni Celzijusa. Čak mi ni suva garderoba ne treba po izlasku iz vode jer dok ja dođem do stana u Centru kupaće gaće na meni se osuše", ispričao je Jeftić 2017. godine za Glas Srpske.     

Osim po kupanju Milenko Jeftić bio je poznat i kao arheolog i graditelj riječnih ostrva.

Za 40 godina iskopao je na Kastelu i oko njega, kako je on govorio "jedan kamion ostataka" iz rimskog doba i drugog vremena. Radio je sa najpoznatijim jugoslovenskim arheolozima u drugim dijelovima Jugoslavije i napisao pet knjiga.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић