"Incel"

U zemljištu piralena 33.000 puta više, nema ga u vodi i hrani

  • 13.12.2019. 10:17

Vrijednost piralena u zemljištu na pojedinim mjestima u krugu "Incela" iznosi i do 6.722,49 miligrama po kilogramu, što je čak 33.000 puta više od dozvoljene, dok u podzemnim vodama i hrani nije utvrđeno prisustvo ovog kancerogenog ulja, rečeno je u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Banjaluka.

"Nezavisne novine" navode da su ovo rezultati najnovije analize koju je u oktobru i novembru radila Ekološka inspekcija grada Banjaluka i podsjećaju da je dozvoljena vrijednost piralena za ovo područje 0,2 miligrama po kilogramu.

U gradskom Odjeljenju za inspekcijske poslove rečeno je da će se ponavljati uzorkovanje radi predostrožnosti i da je za 18. decembar planiran sastanak sa timom eksperata.

"Sada smo sve podatke obradili i čekamo da to iznesemo pred timom", istakao je načelnik Odjeljenja za inspekcije poslove grada Banjaluka Janko Kecman.

Kecman je podsjetio da je grad Banjaluka do sada uradio tri monitoringa, te je prvi put izuzeto osam, drugi 44, a treći, najnoviji, 101 uzorak.

Ekološka inspekcija je tokom oktobra i novembra putem ovlaštene kuće izvršila uzimanje 101 novog uzorka zemljišta radi hemijske analize na piralen, kao i pet uzoraka podzemnih voda iz pijezometara, tri uzorka ribe, dva pilećeg mesa, jedan uzorak povrća, te jedan uzorak povrća koji je analiziran na teške metale.

"Granična vrijednost piralena za prostor Republike Srpske je 0,2 miligrama po kilogramu, dok je evropska još manja i iznosi 0,02 miligrama po kilogramu", rekao je Kecman.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.