Banjaluka

U UKC-u Republike Srpske liječi se 109 osoba sa potvrđenim prisustvom korone

  • 12.05.2020. 18:42

Virus korona potvrđen je kod još 16 lica u Srpskoj, od 338 testiranih uzoraka u posljednja 24 časa,saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Novi virus potvrđen je kod jednog zdravstvenog radnika iz Banjaluke, od 47 testiranih zdravstvenih radnika iz više gradova.

Testiran je 41 vaspitač iz dječijih vrtića u Banjaluci, Prijedoru, Brodu, Laktašima, Čelincu, Tesliću, Prnjavoru i Novom Gradu i svi nalazi su negativni.

"U same objekte ne može da uđe apsolutno niko ko nije neophodna za sam boravak. Znači, što se tiče roditelja, svih onih koji bi možda došli, pozorište ili glumci ili neki roditelji. Mi smo ranije imali otvorena vrata, tog smo tipa bili. međutim, sada zaista moramo da vodimo računa, isključivo i striktno samo o zdravlju, svi smo negativni", kaže Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

Tri osobe izgubile su bitku sa korona virusom u protekla 24 sata u UKC Republike Srpske, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Radi se o jednom muškarcu i dvije žene.

"Preminuli su osamdesetjednogodišnji muškarac, devedesetogodišnja žena i osamdesetogodišnja žena, svi iz Banjaluke. Svi preminuli su imali više hroničnih udruženih oboljenja", poručuju iz UKC-a.

U UKC-u Republike Srpske liječi se 109 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa korona, a na Odjeljenju Kovid-19 hospitalizovano je 35 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata. U Banjaluci su od jutros su ukinuta četiri lokalna karantina kroz koja je prošlo više od 200 osoba, odlučio je Štab za vanredne sitaucije. U Banjaluci je zabilježen manji broj novozaraženih u prvim danima ove, u odnosu na početak prošle sedmice. Iz gradskog štaba poručuju da se  nadaju da će ovaj trend biti nastavljen i u narednom periodu. 

"Kontrolni organi, naloženo je da u ovoj sedmici djeluju savjetodavno i edukativno, po novim upustvima koje je izdao Institut za zaštitu zdravlja. U slučaju flagrantng kršenja uputstava, organi naravno mogu izricati i kaznene mjere. ali, prije svega, pošto se svi navikavamo na novi režim rada, naloženo je da se ugostiteljima, frizerima, kozmetičarima i drugim uslugama u ovom momentu pomogne sa uputstvom na koji način organizovati rad", kaže gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić. 

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa zatečeno je 61 lice da ne koristi zaštitnu masku, te im je uručen prekršajni nalog, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Ukupno su 22 lica prekršila zabranu kretanja licima sa navršenih 65 godina, kao i zabranu kretanja za vrijeme policijskog časa.

Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.