U Republiku Srpsku početkom naredne sedmice iz Srbije stiže 20 hiljada vakcina

  • 10.04.2021. 19:09

Početkom naredne sedmice iz Srbije stiže oko 20 hiljada vakcina za građane Republike Srpske. Potvrdio je to predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je, kako kaže, razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. S druge strane, kroz Kovaks mehanizam koji je zakazao, plaćeno je mnogo više vakcina. Uzeli su nam 6 miliona evra, a sad ne daju ni ono što je naše, kaže Dodik. Isporuka Sputnjika V koja je plaćena Rusima očekuje se uskoro.

"Mi smo s njima napravili ugovor od milion i 100 hiljada doza, to je za 550 hiljada stanovnika u RS. 400 hiljada doza smo uzeli u programu Kovaks za Fajzer i druge koje nažalost ne dobijamo, zato što Amerika kaže dok se ne vakciniše ni zadnji Amerikanac vakcinu ne može da dobije niko u BiH, to je politika, i onda mi njima treba da kažemo hvala, baš ste majstori", izjavio je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sve vakcine koje dođu na naše tržište imaju upotrebnu dozvolu i sve su jednako dobre, o tome ne treba uopšte voditi polemiku, kaže prvi čovjek najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, pogotovo dok se borba za svaku dozu odvija u čitavom svijetu.

"Inače je borba na svjetskom tržištu za vakcine. Evo Njemačka ima problem, a i ostale države na zapadu da dođu do potrebnih količina vakcina. Mi ćemo ovih dana dobiti jedan veći kontingent i apelujem na sve da se vakcinišu", rekao je Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske.

Da su građani prepoznali značaj imunizacije, pokazuje slika sa jučerašnje vakcinacije na banjalučkom Velesajmu. Po svoju dozu, prvi put su mogla doći, bez prethodne prijave, lica starija od 65 godina. Tu priliku iskoristilo je 500 banjalučana. Iz Tima za vakcinaciju Doma zdravlja Banjaluka, brojem do sada prijavljenih građana su, kažu, zadovoljni.

"Odziv je, možemo reći, zaista dobar. Mi smo u prethodnim danima imali više od 15 hiljada prijavljenih građana te životne dobi koji žele da se vakcinišu i iz dana u dan taj broj se povećava", ističe Mladen Šukalo, član Tima za vakcinaciju Doma zdravlja Banjaluka.

Vakcinacija u Banjaluci se od ponedjeljka nastavlja samo za one koji su se za svoju dozu i prijavili. A u čitavoj Republici do sada je vakcinisano oko 26 hiljada građana među kojima su zdravstveni radnici, korisnici i radnici u staračkim domovima, roditelji djece sa poteškoćama u razvoju i građani stariji od 65 godina.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм