Banjaluka

U posljednje tri godine prihodi povećani za 12 miliona KM

  • 24.06.2020. 19:23

Grad Banjaluka je u posljednje tri godine imao povećanje prihoda za 12 miliona maraka, suficit je u posljednje četiri godine bio viši od 23 miliona, a kapitalna ulaganja tokom mandata aktuelne gradske administracije povećana su za 15 miliona maraka.

 Slika Banjaluke u 2019. godini ogleda se i u smanjenom broju nezaposlenih, a povećanom broju noćenja i turista. Ovo je dio onoga o čemu se govorilo na četrdesetoj redovnoj sjednici skupštine grada koja ima čak 114 tačaka na dnevnom redu. Prošla godina je po svim parametrima bila veoma dobra, poručuje gradonačelnik Igor Radojičić. 

"Nastojali smo da kroz kapitalna ulaganja u mnogo mostova, saobraćajnica, vrtića, vodovoda, kroz kapitalne poslove rješavamo probleme građana o čemu govori i jedno istraživanje javnog mnjenja da oko 60 odsto građana Banjaluke smatra da je ovaj grad na dobrom putu. To je izuzetno dobar pokazatelj za naše prostoru gdje su ljudi uglavnom vrlo skeptični i po mnogim pitanjima rezervisani. Ovo je veoma visok stepen podrške koji uživamo u gradu Banjaluci", rekao je Radojičić.

Najviše interesovanja kod opozicionih odbornika izazvao je upravo izvještaj o radu Gradonačelnika i Gradske uprave u prethodnoj godini. I ovaj put su bili kritički nastrojeni. 

"Izvještaj napisan na 410 stranica, a ja rekoh tamo da je sav taj izvještaj stao u moje tri stranice koncepta ocjene valjanosti i kvaliteta prethodne godine i života u Banjaluci. Dosta je tu sigurno dobrih stvari urađeno, ali je u Banjaluci životni ambijent nikada lošiji", kaže Saša Lazić, odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

Gradska skupština polemisala je i oko zemljišta stare Autobuske koje je Ustavni sud BiH dodijelio “Autoprevozu”. Upis vlasničkih struktura mora biti ispitan,  jasno se mora utvrditi kako i na koji način se neko može upisati na dvije parcele, odnosno na lokalitetu stare i nove autobuske stanice, poručuje predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić. 

"Grad Banjaluka preduzima sve aktivnosti kada je u pitanju zaštita imovine i ova gradska administracija je zauzela jasan kurs da sve ono što je od interesa za građane Banjaluke, a to je i imovina grada, da ima aktivnu ulogu u tome svemu", kaže Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Kroz predložene dvije skupštinske odluke plan je da se produži pružanje pomoći privrednim subjektima koji su pogođeni epidemijom virusa korona. I to na način produženja subvencija za komunalne takse za jun i pružanjem povoljnosti za investitore putem plaćanja rente na građevinsko zemljište u više rata, ako ne mogu cijeli iznos platiti odjednom. Redovna sjednica Skupštine grada održana je u Banskom dvoru zbog epidemiološke situacije.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок