Otvoren Sajam zapošljavanja

U ponudi oko 300 radnih mjesta

  • 24.10.2018. 12:57

U Sportskoj dvorani "Obilićevo" danas je otvoren treći "Sajam zapošljavanja Banjaluka 2018", čiji su ciljevi promocija zanimanja i slobodnih radnih mjesta i uspostavljanje direktnog kontakta sa tražiocima posla uz maksimalno angažovanje organizatora na animiranju potencijalne radne snage.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, koji je otvorio ovu privrednu manifestaciju, rekao je novinarima da Gradska uprava podržava sve aktivnosti u vezi sa zapošljavanjem mladih, te da na Sajmu poslove nudi i više desetina firmi, odnosno izlagača koji nisu iz javnog sektora. 

"Treba da pošaljemo poruku da zaposlenje za mladog čovjeka ne ide uvijek u pravcu javnog sektora i pokažemo da se kvalitetno radno mjesto može pronaći mimo toga. Ovdje su firme iz oblasti drvne, metaloprerađivačke industrije, kožarstva i obuće, ali i bankarskog sektora. Perspektiva je usmjerena i u tom pravcu kojim treba da idemo kada je riječ o tržištu rada", objasnio je Amidžić. 

Direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka Mario Milanović istakao je da je među izlagačima više od 30 poslodavaca i 20 obrazovnih institucija. 

"Na raspolaganju je oko 300 radnih mjesta u raznim privrednim sektorima, od pozicija inženjera do radnika u industriji, arhitekata, grafičkih dizajnera, informatičara...", rekao je Milanović. 

On je istakao da je na prethodnim sajmovima u Banjaluci ponuđeno između 700 i 800 radnih mjesta. 

"Prema našim podacima, posao je na ovaj način dobilo blizu 200 ljudi. Dakle, ovo je način da efektivno i na direktan način povežemo privredu, obrazovni sektor i mlade koji posjećuju ovaj sajam i kako bi uvidjeli koja su zanimanja deficitarna", naveo je Milanović. 

Načelnik Odjeljenja u Gradskoj upravi Banjaluke Radenko Komljenović rekao je da je grad od 2015. godine finansijski podržao zapošljavanje više od 600 novih radnika, kao i 200 radnika kada je riječ o samozapošljavanju. 

"Ove godine smo podržali samozapošljavanje 42 naša preduzetnika koji su povukli sredstva u visini od tri do sedam hiljada KM. U visini do 20hiljada KM podržali smo isto toliko privrednih subjekata kada je riječ o nabavci nove opreme i tehnologija, te zapošljavanja novih radnika", rekao je Komljenović. 

On je dodao da će putem projekata prekvalifikacije i dokvalifikacije osam privednih subjekata zaposliti oko 15 novih radnika. 

"U posljednje vrijeme imamo problem nedostatka radne snage i moramo zajedno sa privrednicima i školama da radimo na stvaranju kadrova koji su deficitarni na našem tržištu rada", rekao je Komljenović, dodajući da će privrednici morati i da rade na povećanju plata kako bi zadržali kvalitetnu i kvalifikovanu radnu snagu. 

Na sajmu su se kao izlagači pojavile i agencije za posredovanje pri zapošljavanju i ustanove za prekvalifikaciju, a prisustvovali su predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Pedagoškog zavoda i drugi. 

Novina Sajma je promocija deficitarnih zanimanja, gdje srednje škole prezentuju smjerove stručnog obrazovanja za učenike završnih razreda osnovnih škola. 

U okviru sajma biće održana panel diskusija o nekoliko aktuelnih tema u rastućem IT sektoru kao bi se mladima predočio potencijal školovanja za informatičara. 

Iz Gradske razvojne agencije su naveli da se u ovoj oblasti u Banjaluci mladima trenutno nudi oko 20 radnih mjesta na pozicijama softverskih inženjera, developera, veb-administratora i slično. 

Sajam organizuje Gradska razvojna agencija Banjaluka u saradnji sa Odjeljenjem za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Gradske uprave i Zavodom za zapošljavanje Srpske.