Gradska uprava

U planu rekonstrukcija spomen obilježja u Drakuliću

08:50, 25.06.2019.
Thumbnail
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović razgovarao je sa gradonačelnikom Banje Luke Igorom Radojičićem i saradnicima o rekonstrukciji i izgradnji spomenika na području grada.

Dogovoreno je da, do kraja godine, bude rekonstruisano spomen-obilježje u Drakuliću posvećeno žrtvama genocida i ustaškog pokolja Srba u tom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Ministar Milunović je istakao da je Vlada Republike Srpske spremna da sufinansira rekonstrukciju ovog veoma značajnog spomenika iz Drugog svjetskog rata.

Thumbnail

"Ne smijemo dozovoliti da genocid u Drakuliću bude zaboravljen. Naša je obaveza da na  dostojanstven način čuvamo sjećanje na 2.370 srpskih civila, koje su 7. februara 1942. godine ustaše ubile na monstruozan način, bez ijednog ispaljenog metka", rekao je Milunović, posebno istakavši da je među mučki ubijenim Srbima bilo oko 500 djece.

Gradonačelnik Radojičić je napomenuo da je idejni projekat već završen i da će Grad pristupiti narednim fazama realizacijeovog važnog projekta.

Na sastanku je razgovarano i o izgradnji Centralnog spomenika borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, te usaglašeno da se intezivno nastave razgovori o realizaciji ovog važnog projekta za Republiku Srpsku koji će dostojno čuvati pomen na sve poginule borce.