U Domu zdravlja Banjaluka 20 zaraženih radnika

  • 29.10.2020. 20:33

Zaključno sa jučerašnjim danom imamo 20 zaraženih radnika u Domu zdravlja Banjaluka, od toga je 16 medicinskih radnika, potvrdila je za ATV direktor Nevena Todorović.

"To nam u budućnosti može predstavljati veliki problem. Ukoliko veći broj zdravstvenih radnika bude odsutan s posla po osnovu bolesti, kao kontakt ili pozitivna osoba, to nam može otežati pružanje zdravstvenih usloga našim pacijentima", rekla je Todorovićeva i objasnila da većina radnika virus donese iz zajednice, ali se ne može isključiti ni zaraza na poslu.

O čekanju rezultata na testiranje, Todorović kaže da se sve promijenilo. Prije mjesec i po dana čekalo se 24 sata, međutim danas zbog ograničenih ljudskih kapaciteta se čeka i duže od 48 sati.

"Ima staha kada pacijenti dobiju nalaz da su pozitivni na virus. Naročito ako imaju zdravstvene tegobe i to je apsolutno opravdano. Duži vremenski period se priča o fatalnim posljedicama korone. Očekivano je da se javi strah i neizvijesnost kod pacijenata", kaže Todorović i objašnjava da postoje ljudi koji ne vjeruju u virus.

"Ima pacijenata koji misle da je sve ovo teorija zavjere. Virus postoji, kod nekih pacijenata da lakšu kliničku sliku, kod nekih težu. Ali brojke oboljelih govore da virus postoji".