U banjalučku Skupštinu ulazi devet partija

  • 17.11.2020. 19:09

SNSD devet, PDP sedam, US tri, SPS tri, DNS dva, DEMOS dva, SP dva, SDS jedan, "Banjaluka zove" jedan, manjine jedan, u takvom sastavu bi trebalo da djeluje Skupština grada Banjaluke koju čini 31 odbornik. Prema tome, u najvećem gradu Republike Srpske izvršna vlast je pripala jednoj, a zakonodavna drugoj koaliciji.

PDP ima svog gradonačelnika, ali SNSD ima većinu u gradskoj skupštini. Sastav SNSD-a u parlamentarnim klupama će činiti: Srđan Amidžić, Nevena Todorović, Mišo Kovačević, Dragoslav Topić, Nenad Grbić, Marinko Umičević, Mladen Ilić, Zoran Popović, Snežana Kutlešić Stević. 

S njima bi ubjedljivu skupštinsku većinu trebalo da čine svi koalicioni partneri, što su u protekla dva dana još jednom potvrdili. Iz DEMOS-a danas poručuju da će njihovi odbornici Slobodan Stanarević i Đuro Čubrilović činiti tu većinu.

Na listi DNS najbolje su prošli Borivoj Obradović i Bojan Pećanac. Od tamo kažu da ne planiraju mijenjati kurs. Ipak, poručuju, šansa treba da se pruži, pa ko god da je gradonačelnik. Koliko je realno da se realizuju Stanivukovićeva predizborna obećanja, nisu sigurni. Ako novopečeni gradonačelnik pronađe rješenje za realizaciju, Skupština će to podržati.

Odbornička mjesta dobili su i SP-ovi Velibor Stanić i Dragan Banjac, dok će stavove US-a iz parlamentarnih klupa zastupati trojac – Neven Stanić, Dragana Vukliš i Željko Amidžić. 
Nacionalne manjine u Skupštini grada Banjaluka će predstavljati Saša Čudić s osvojenih 474 glasa.

SDS se nije proslavio u Banjaluci. Dobili su tek jedno mjesto. Sa svega 787 osvojenih glasova to mjesto je osvojio Aleksandar Petković. Njihovi koalicioni partneri su se izborili za sedam. Najviše glasova na PDP-ov listi su dobili Jelena Trivić, Ivan Begić, Jovo Savanović, Milko Grmuša, Dijana Ješić, Krsto Golijanin i Smiljana Moravac Babić. Ipak, s obzirom na to da Jelena Trivić ima mjesto poslanika u Parlamentu Republike Srpske, u banjalučku skupštinu će ući Dragan Milanović. Mada je u kampanji pričala da će biti gradski menadžer, Trivićka je danas za ATV potvrdila da se odriče lokalnog mandata, te da ostaje narodni poslanik. U Gradskoj upravi može, kako kaže, pro bono pomoći u radu gradonačelnika.

Goran Selak, Saša Kondić i Milan Milaković, SPS-ovci su koji su dobili odbornički mandat. I tamo je situacija slična kao u PDP-u. Selak, kao narodni poslanik, moraće da se odrekne jednog mandata. Koji će to biti, još ne govori. U svakom slučaju, ako zadrži poslaničko mjesto, umjesto njega u banjalučke odborničke redove sješće Darko Milošević.

Cenzus je prešao i novoosnovani pokret "Banjaluka zove". Njih će predstavljati Saša Lazić. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.