U banjalučkoj Gimnaziji izrađuju vizire za medicinske radnike

  • 08.04.2020. 19:43

I banjalučka Gimnazija daje svoj doprinos u borbi protiv virusa korona. Pomoću svog 3D štampača izrađuju vizire za medinicinske radnike.

To je, pričaju, tek mali doprinos kako bi naši medicinski heroji bili zaštićeni pri obavljanju njihovog, trenutno najrizičnijeg i najodgovornijeg posla. Prva faza u izradi vizira je priprema modela u odgovarajućem programu.

"Kada se modeli naprave, drugi dio je onaj tehnički gdje treba da pripremite štampač, gdje treba da ga kalibrišete prije prvog početka, a onda dalje je proces praćenja temperature, brzine štampe, korištenje materijala, izbor određenog materijala i sl. Onda štampač počinje da štampa sam vizir", rekao je Draško Perać profesor u Gimnaziji Banjaluka.

Završni korak je odbacivanje viška dijelova, te stavljanje folije i gume. I tako svaki dan, četvoro profesora prolazi kroz sve te faze i stvara neophodni dio zaštitne opreme. Kako bi izradili dva vizira, znaju izdvojiti i više od šest sati. Do danas su izradili 40-ak vizira. Prve pošiljke su već stigle na prave adrese. 

Svojim profesorima u pomoć je priskočio i jedan učenik. Aleksej Vučić koji ima 3D štampač, vizire štampa kod svoje kuće.

"Moj zadatak je da izrađujem nosače vizira. 3D model nosača sam dobio od Gimnazije i taj 3D model izrađujem na printeru od plastike. Taj proces traje negdje oko tri sata. Ja izrađene nosače šaljem Gimnaziji u kojoj se sastavljaju kompletni viziri", istakao je Aleksej Vučić, učenik Gimnazije Banjaluka.

Profesori su 10. marta prošli obuku za rad na 3D štampaču, a isti dan je stigla i vijest da se škola zatvara. Kako kažu, uspjeli su naučiti dovoljno, da bi mogli da nastave rad.   

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм