Park prirode Suturlija podržali penjači

"Tu su stasavale naše prve generacije u Banjaluci"

  • 19.06.2019. 12:18

U parku prirode Suturlija nalazi se najstarije penjalište na teritoriji grada Banjaluke i predstavlja svojevrsnu turističko - avanturističku destinaciju, napomenuo je Igor Vukić, predsjednik Penjačkog kluba "Extreme" koji je zajedno sa predsjednikom Skupštine grada Banjaluka, Zoranom Talićem danas obišao Suturliju.

Razgovarali su o inicijativama koje bi trebalo da taj lokalitet još više približe gradjanima i turistima s obzirom na to da je popularnost penjačkog sporta i avanturističkog turizma u porastu zadnjih desetak godina.

“Na ovom lokalitetu opremljeni su prvi smjerovi za penjanje i na neki način predstavlja gradsko penjalište. Lako je pristupačno i dosta je posjećeno u posljednje vrijeme jer smo ga uvrstili na Evropsku penjačku mapu. Ovo je jedno od ljepih penjališta zbog samog ambijenta i blizine rječice Suturlije, tako da smo već imali brojne goste iz Njemačke, Austrije i drugih Evropskih država” rekao je Vukić.

U prilog tome govori i penjački festivali koji se organizuju uz podršku grada na teritoriji Banjaluke, rekao je predsjednik gradskog parlamenta, Zoran Talić. Dodaje, u narednom period razgovaraće i sa ostalim penjačkim klubovima medju kojima je i penjački klub Solo. 

“Želimo da čujemo što više različitih mišljenja i ideja, kako bi što bolje obogatili turističku ponudu parka prirode Suturlija. Ovo je zaista jedna prava mala oaza našeg grada i ima ogroman potencijal da je pretvorimo u destinaciju kakvu zaslužuje, a to je sportsko – rekreativna- turistička destinacija za sve zaljubljenike prirode. Zahvalan sam penjačima na idejama i prijedlozima, i takodje još jednom pozivam sve zainteresovane koji mogu dati prijedlog i sugestije da se uključe u dijalog da ovaj lokalitet što bolje uredimo za sve nas”, rekao je Talić.

Тагови: