Direktor Doma zdravlja Banjaluka

Todorović: Apel građanima da se vakcinišu kako bi se smanjio pritisak na zdravstvo pred zimu

  • Извор: СРНА
  • 12.11.2021. 11:23

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović ocijenila je da opada interesovanje za vakcinaciju protiv virusa korona, te apelovala na stanovnike da se vakcinišu, da bi se smanjio eventualni pritisak na zdravstveni sistem u zimskom periodu, kada su moguće i druge respiratorne infekcije.

Ona je istakla da je vakcinisanje jedini način da se prevaziđe ovaj problem, te naglasila da se, ukoliko bude još veći priliv građana, neće moći adekvatno odgovoriti na novonastalu situaciju.

Todorovićeva je rekla Srni da je Dom zdravlja Banjaluka od marta do sada dao 90.600 doza vakcina proitiv virusa korona, te da je do sada na području grada vakcinisano oko 36 odsto lica starijih od 18 godina.

"Sa obje doze vakcinisano je 44.000 građana, a u kućnim uslovima putem mobilnog tima dato je oko 450 vakcina protiv virusa korona", dodala je Todorovićeva.

Todorovićeva, koja je primila treću dozu vakcine protiv virusa korona, rekla je da se danas nastavlja sa vakcinacijom trećom dozom zdravstvenih radnika Doma zdravlja Banjaluka.

Ona je rekla da je danas ukupno na treću vakcinu naručeno 207 zdravstvenih radnika banjalučkog Doma zdravlja, te da će većina njih vakcinu primiti na vakcinalnom punktu u naselju Petrićevac, a neki u svojim ambulantama porodične medicine.

Todorovićeva kaže da su do sada treću dozu primila 272 radnika.

Ona je rekla da razmak između druge i treće doze vakcine protiv virusa korona, zavisi od proizvođača.

"Institut nam je dao određene smjernice. Nakon pet mjeseci se može primiti treća doza, za `fajzera` je taj razmak šest mjeseci, dok za kineskog proizvođača taj razmak može biti i četiri mjeseca“, dodala je ona.

Ona je istakla da se pune kapaciteti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i da je sa današnjim danom 259 pacijenata smješteno na bolničko liječenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, od kojih je 38 na respiratoru, jedan pacijent je na vještačkim plućima, a 105 na kiseoničkoj terapiji.

Todorovićeva je rekla da je klinička slika pacijenata koji se nalaze na UKC-u, a koji nisu vakcinisani vakcinom protiv virusa korona znatno teža u odnosu na kliničku sliku pacijenata koji su vakcinisani.


  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина