Direktor Doma zdravlja Banjaluka

Todorović: Zabrinjavajuće što imamo veliki broj zdravstvenih radnika na bolovanju

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2022. 21:07

Trenutna epidemiološka situacija u Banjaluci je poprilično loša, zbog toga se morao povećati broj timova koji rade u radnom procesu, kažu iz Doma zdravlja Banjaluka. Najveće udarce trenutno trpi primarna zdravstvena zaštita.

Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka, kaže da konstantno imaju povećan broj pozitivnih na virus korona i veliki priliv pacijenata sa respiratornim infekcijama u sve ARI ambulante.

„Zbg povećanog broja pacijenata mi smo morali povećati i broj timova koje rade. Trenutno u ambulanti za respiratorne tegobe radi 13 doktora za odraslu populaciju, dva pedijatra i noćni tim koji radi u službi Hitne medicinske pomoći, dok u kovid ambulanti, u zavisnosti od dana do dana, radi negdje od šest do devet timova porodične medicine“, rekla je Todorovićeva za ATV.

Ona kaže da je veliki pritisak zbog širenja omikron soja. Kaže da je primarna zdravstvena zaštita sada najviše opterećena, iako se radi o blažim kliničkim slikama.

„Svi pacijenti koji dođu kod nas na pregled moraju biti pregledani, adekvatno zbrinuti i moraju im se uraditi druge neophodne analize, u skladu sa njihovom kliničkom slikom. Otprilike samo tri posto pacijenata u toku dana bude upućeno na UKC Srpske. Naše kovid ambulante ima dnevno od 150 do 200 pregleda, a tri posto pacijenata bivaju upućeni na UKC. U ARI ambulanatama se za 24 sata pregleda i do 500 pacijenata, a manji broj se uputi na UKC, oko 2,5 odsto“, rekla je Todorovićeva.

Medicinsko osoblje u Domu zdravlja je izuzetno preopterećeno, već dvije godine rade u povećanom obimu. 

„Kako god se povećava broj pozitivnih lica i broj lica koji imaju akutne respiratorne infekcije, mi moramo iz redovnog procesa rada povlačiti naše timove porodične medicine i stavljati ih na raspologanje pacijentima koji dođu na pregled u ARI i kovid ambulante. Zabrinjavajuće su činjenice da imamo veliki broj zdravstvenih radnika koji su na bolovanju zbog pozitivnosti na SARS-coV-2 virus ili zbog izolacije. U 33 ambulante na području grada u jednoj smjeni radi oko 65 medicinskih sestara, a imamo 70 direktnih telefonskih linija, one fizički nisu u mogućnosti da se jave na sve linije. Molimo građane za strpljenje i za razumijevanje“, navela je Todorovićeva.

Potrebe za pružanjem svih usluga pacijentima su izuzetno velike u ovom trenutku, sada sa ovim medicinskim kadrom, posebno medicinskim sestrama, radnici Doma zdravlja ne mogu odgovoriti svim zahtjevima pacijenata, a prioritet je zbrinjavanje pacijenta koji se nalazi u ambulanti, objašanjava direktorica Doma zdravlja. 

Gostovanje Nevene Todorović u Temi dana ATV-a možete pogledati u video-prilogu.


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић