Tim za reviziju: Stanivuković stranačke aktiviste predstavio kao eksperte

  • 01.01.2021. 11:09

Predstavljanjem Tima za reviziju Gradske uprave, novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pokrenuo je brojne diskusije i rasprave, dok su mnogobrojna pitanja u pogledu poštovanja zakonskih procedura prilikom njegovog imenovanja mnogima ostala nejasna.

U značajnoj mjeri nejasnoće koje su se javile prilikom predstavljanja Tima možemo pripisati načinu na koji je obavljeno njegovo formiranje, a koji je za građane, ali i medije, ostao nepoznat.

Zasad nepoznata visina naknada članova Tima

Odgovore na brojna pitanja koja su pratila proces imenovanja Tima, kao što su poštovanje pravnih procedura, naknade za članove tima, ali i budžet iz kojeg će ona biti isplaćena, potražili smo na adresi Gradske uprave iz koje nam je poručeno da su  pitanja proslijeđena nadležnom sektoru, te da je u toku njihova obrada.

U cilju pronalaska objašnjenja kontaktirali smo i Darija Sandića, banjalučkog advokata i jednog od članova Tima za reviziju, koji nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da je tim tek počeo sa radom, te da nam ne može ponuditi više informacija.

Ništa više sreće nismo imali ni sa ostalim članovima Tima, jer Diana Cvijić Trivić nije odgovarala na naše pozive, zbog čega smo ostali uskraćeni na odgovore na pitanja: Da li je Tim za reviziju savjetodavno tijelo koje djeluje pri kabinetu gradonačelnika ili je u pitanju izršni organ grada koje ima ovlaštenja da vrši pregled ugovora te podnosi krivične prijave nadležnim institucijma? Isto tako zanimala nas je i visina novčanih naknada koju će članovi tima primati kao i Odluka na osnovu koje je ovo tijelo formirano.

Po dobijanja odgovora iz Gradske uprave na ova, ali i ostala pitanja u vezi sa imenovanjem Tima za reviziju Banjaluka.net će ih i objaviti.

Predsjednica Tima iz pokreta “Banjaluka zove”

Pored toga što se o planu rada Tima za reviziju ne zna ništa više, osim da će „češljati“ svaki ugovor, svaku javnu nabavku Gradske uprave i raditi po nalogu, zahtjevima i uputama Draška Stanivukovića, zanimljivo je i to da članovi nisu eksperti, već stranački aktivisti. Međutim, nijedan od njih nije član, niti ativista PDP-a.

„Tim će da radi po mom nalogu, zahtjevu i uputama, jer na to imam pravo kao gradonačelnik“, rekao je Stanivuković prilikom zvaničnog predstavljanja Tima, ne precizirajući detalje o njegovim nadležnostima i zadacima.

Predsjednica Tima za reviziju je Diana Cvijić  diplomirani ekonomista i ovlašteni revizor, javnosti poznata kao istaknuti član i kandidat  pokreta „Banjaluka zove“ na lokalnim izborima za Skupštinu Grada Banjaluka.

Dario Sandić bio u SNSD-u, sad u probosanskom SDP-u

Zanimljiviju biografiju ima advokat iz Srpca Dario Sandić, koji se nakon dugog službovanja i aktivizma u SNSD-u odlučio da prekine porodičnu tradiciju naklonosti ovoj partiji i priključi se Socijaldemokratskoj partiji (SDP), ispred koje je na Izborima 2018. godine bio kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U dresu iste političke partije odbornički mandat lovio je i kao nosilac liste za Banjaluku na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Radio je i kao pomoć ministra porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, dok se danas smatra jednim od najglasnijih kritičara vlasti.

Treba dodati i to da je Ljubomir Sandić, njegov otac, dva mandata bio poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon što se ime Darija Sandića našlo na spisku Tima za reviziju Gradske uprave, na društvenim mrežama počele su da se pojavljuju razne optužbe na njegov račun.

Naviše članova iz “Pravde”

U Timu za reviziju Gradske uprave našla se i Jovana Kisin, diplomirana pravnica iz Banjaluke, koja se posebno istakla kao borac za ljudska prava, aktivista i advokat članova grupe „Pravda za Davida“.

Tim za reviziju upotpunjuje i aktivistkinja “Pravde” Sanja Bukara, diplomirani pravnik i službenica u Gradskoj upravi i Jelena Kos, diplomirani inženjer građevine, koja je bila zaposlena u Gradskoj upravi kao šef sektora u Odjeljenja za prostorno uređenje Grada.

Dijana Cvijić-Trivić tvrdi da je niko nije nazvao

Nakon objave teksta u komentarima na Facebook stranici Banjaluka.net javila se predsjednica Tima za reviziju Dijana Cvijić-Trivić tvrdeći da je niko nije nazvao i da nema propuštenih poziva.

“Moram reći da je članak “izuzetno objektivno, profesionalno i dobronamjerno napisan”. Zar ako je osoba politički aktivna ne može biti stručna u nekoj oblasti”, napisala je Cvijićeva.

Broj njenog mobilnog telefona redakciji Banjaluka.net dao je Dario Sandić i na taj broj je bila nedostupna.

(Banjaluka.net)

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина