Predsjednika Skupštine grada

Talić: Ustavni Sud BiH potpuno izašao iz okvira svoje nadležnosti

  • 22.02.2020. 11:29

Predsjednika Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić izdao je saopštenje za javnost povodom odluke Ustavnog suda BiH.

U saopštenju se novodi: 

"Povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom se gradsko zemljište, na kojem se nalazi "Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske", oduzima od građana Banjaluke i Republike Srpske u korist privatnog preduzeća "Autoprevoz", na štetu javnog interesa, te u kontekstu izjave gradonačelnika Igora Radojičića, dajem sledeću izjavu:

"Želim da izrazim podršku i slaganje sa izjavom gradonačelnika posebno u kontekstu potpunog kršenja Ustava BiH na način što je sam Ustavni Sud BiH potpuno izašao iz okvira svoje nadležnosti stavljajući se u ulogu redovnih sudova. Usudio bih se reći da je na ovaj način i ovakvim odlukama, koje su ustvari presude, kroz praksu stvorio u sebi Vrhovni sud BiH, koji kao takav nije predviđen Dejtonskim sporazumom, a ni samim Ustavom oba entiteta.

Već sam ranije ukazivao na konkretan slučaj koji se primarno odnosio na sam upis predmetnog zemljišta u korist "Autoprevoza" kroz postupak koji se vodio po članu 8 a) Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima pred nadležnim službama Geodetske uprave. Da bi javnost znala o čemu se radi ističem da je grad Banjaluka za lokaciju "Stare autobuske stanice" na kojoj se nalazi i "Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske" ugovorom u zamjenu dao "Autoprevozu" lokaciju "Nove autobuske stanice" koja se nalazi u Lazarevu. Na misteriozan način u postupku po članu 8 a) pomenutog zakona izvršen je upis vlasništva na obe lokacije u korist "Autoprevoza". 

Кao predsjednik Skupštine grada Banjaluka predložiću gradonačelniku da se na nivou grada Banjaluka oformi stručno i kompetentno tijelo koje će sagledati kompletan slučaj - od nastanka tog pravnog i društvenog problema, pa do sada poslednje odluke Ustavnog suda BiH. To tijelo bi trebalo sačiniti analizu i predložiti gradu Banjaluka kako i na koji način bezkompromisno sačuvati interes i imovinu tog javnog i kulturnog dobra koje pripada svima. 

Na kraju, želim da istaknem da će Skupština grada svojim odlukama politički i stručno osnažiti najavu gradonačelnika Igora Radojčića da će svim sredstvima, bez obzira na nepravednu odluku Ustavnog suda BiH, zaštititi javni interes grada Banjaluka", stoji u saopštenju Zorana Talića.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.