Predsjednik Skupštine grada Banjaluka

Talić: Dnevni centar od velike pomoći za roditelje

  • 16.08.2019. 16:04

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić i direktor Udruženja "Dajte nam šansu – zvjezdice" Željka Perišić Ninković razgovarali su danas o aktivnostima i planovima za rad dnevnog centra ovog udruženja, te dogovorili nastavak saradnje i u narednom periodu.

Talić je istakao potrebu da se napravi precizna evidencija o tome koliko u gradu ima osoba sa poteškoćama u razvoju i koje su njihove potrebe.

"U narednom periodu trebalo bi uraditi za sve mjesne zajednice evidenciju osoba sa poteškoćama u razvoju i njihovim potrebama kako bi se mogla pružiti što kvalitetnija pomoć", rekao je Talić.

On je pozvao nadležne institucije da se zakonski i institucionalno jasno definišu  egzistencionalna pitanja osoba sa poteškoćama u razvoju kada dođu u određene godine jer su ovisni o roditeljskom staranju. Naveo je i da Banjaluka može biti dobar primjer kada su u pitanju dnevni centri za rad sa osobama sa poteškoćama u razvoju za ostale lokalne zajednice kako u Republici Srpskoj tako i u BiH. 

Talić je izrazio zadovoljstvo što je Udruženje "Dajte nam šansu – zvjezdice" predanim radom došlo do do toga da pruža kvalitetnu inkluziju kako porodicama, tako i njihovo djeci sa okolinom.

Perišićeva se zahvalila Taliću na posjeti, te navela da ovo udruženje aktivno radi i bilježi dobre rezultate, kako bi osobe sa poteškoćama u razvoju uključile u društvene aktivnosti.

"Osim različitog spektra aktivnosti koje smo pripremili za naše korisnike, kako bi i njima, ali i njihovim porodicama olakšali život, prostorije našeg nevnog centra su u potpunosti prilagođene kako najmlađim, tako i korisnicima koji imaju više od 18 godina", rekla je Perišićeva.

Prema njenim riječima, korisnici u servisnom centru Udruženja mogu se baviti sportskim, muzičkim, ali i drugim aktivnostima.

"Posebno smo ponosni na našu folklornu sekciju, koju organizujemo u saradnji sa Кulturno – umjetničkim društvom "Čajevec", koja je prva inkluzivna folklorna grupa u BiH", rekla je Perišićeva.