Banjaluka

Sve mlađa populacija oboljelih od raka dojke

  • 19.10.2019. 20:00

Poklonjenom ružom svakoj ženi koja je danas prije podne prošla Trgom Krajine - tako je danas u Banjaluci obilježen mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Iz Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" podsjećaju da je rano otkriveni karcinom izlječiv u 90 odsto slučajeva.

"Nažalost sve nam je mlađa populacija, tu je prisutna i naša najmlađa članica, sa 26 godina sa karcinomom dojke. Zato pozivamo žene i muškarce, jer bolest ne bira, jer i muškarci oboljevaju od karcinoma dojke - da vrše samopregled, na vrijeme da otkriju, i da idu na redovne preglede", kaže Suzana Kekić, predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra".

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, rak dojke godišnje pogađa 450 žena u Republici Srpskoj, i po tome je najučestaliji karcinom kod ove populacije. Predsjednica Srpske apeluje na sve stanovnike Srpske da redovno idu na preglede.

"Svi smo ljudi, svi imamo svoje strahove, ne volimo da odlazimo na preglede, bojimo se rezultata pregleda, ali ako to ne radimo, onda ne mislimo dobro sebi. Prema tome ja sam zajedno sa ovim ženama koje su prošle, i imale teška iskustva, i znaju druge koje su imale teška iskustva, zajedno s njima upravo da svi zajedno podižemo svijest o tome", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Ministar zdravlja Alen Šeranić najavljuje da će Vlada Srpske, po uzoru na Banjaluku, koja prva u BiH organizuje besplatne preglede vezane za karcinom dojke, još više raditi na prevenciji.

"Mi smo već razmišljali i radimo na tome da se pokrenu republički skrining programi koji bi bili na tragu ovoga što radi grad Banjaluka. Više u smislu proširenih i jasnih aktivnosti koje bi nam omogućile da preventivno djelujemo na one karcinome koji najviše ugrožavaju Republiku Srpsku u ovom trenutku", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Oktobar je mjesec tokom kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke. Ovaj mjesec se obilježava s ciljem ukazivanja na rasprostranjenost te bolesti i podizanja svijesti o značaju prevencije, ranog otkrivanja, kao i mogućnostima pravovremenog početka liječenja.