Zoran Talić

Strategiju razvoja kulture sagledavati sa aspekta stvaranja prihoda

  • 26.06.2018. 16:40

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da je strategija razvoja kulture grada 2018-2028. godina okvirni dokument koji će usmjeravati grad kako treba da se ponaša svake budžetske godine i koliko sredstava treba izdvojiti da bi se kultura podigla na viši nivo.

Talić je u pauzi sjednice gradskog parlamenta rekao novinarima da strategiju razvoja kulture treba sagledavati sa aspekta stvaranja prihoda i da je potrebno napraviti bazu podataka svih ljudi iz oblasti kulture.

On je istakao da je kulturni sadržaj potrebno objediniti sa turističkom ponudom grada, kako bi mogli kompletan paket ponuditi građanima Banjaluke, ali i turistima.

"Kod mreže infrastrukture treba sagledati budžetski i vanbudžetski dio, jer imate dobar dio organizacija i ustanova koje nemaju budžetski okvir već idu sa privatnim sredstvima i prave kulturni sadržaj, i to treba uklopiti sa sadržajima koje ima grad Banjaluka", rekao je Talić.

Osvrćući se na informaciju o stanju sudskih i upravnih postupaka sa aspekta zaštite imovinskih prava i interesa grada Banjaluka, Talić je rekao da je ova informacija sveobuhvatna i daje uvid i sa aspekta rada Pravobranilaštva i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kao i sa aspekta vođenja sporova.

On je dodao da je ova informacija bitna jer će se i odbornici upoznati o

projektu kojim će se javno izložiti podaci o svim nekretninama na teritoriji grada.

"Predviđeno je negdje oko 120 katastarskih opština na teritoriji grada. Sada imamo infomaciju da je svega 14 objavljeno u `Službenom glasniku`, a da su 62 u samom procesu objavljivanja, što nije dobro zbog grada. Kada izložite kompletnu imovinu, utvrdite pravo vlasništvo, onda će grad moći lakše da zaštiti imovinu", rekao je Talić.

On je rekao da je gradski parlament u prvom tromjesečju ispunio sve što je predviđeno programom.