Banjaluka

Štand na kome robu plaćate "na obraz i čast"

  • 15.08.2019. 19:29

Dođete, uzmete kreč, ostavite novac i idete. Nema prodavca već sve funkcioniše na principu povjerenja. I to je danas moguće koliko god zvučalo nemoguće. Riječ je o štandu u banjalučkom naselju Lazarevo.

Funkcionisanje ovog štanda je vrlo jednostavno. Kupac sam bira količinu kreča koja mu je potrebna, zatim pročita na vrećici cijenu, a novac ubacuje u kasu.

Sve je osmislio Ljubinko Nježić. Ako mislite da su Banjalučani nepošteni i da je ovakvo poslovanje osuđeno na propust griješite, priča Ljubinko. Kreč ovako prodaje već godinu i nikada nije bio u minusu, dakle, niko mu nikada nije ostavio manje novca ili uzeo iz kese. 

Priča da je bilo onih koji trenutno nisu imali novca pa su u kesu ostavljali broj telefona sa porukom da će pare donijeti, što je uvijek i bilo. Kreč na štandu nije jedina roba. Često se, i to besplatno, nađe i još ponešto. 

"Desi se da imam nekih stvari koje stavim ovdje kraj ograde i napišem "Gratis". Desi mi se da imam stolicu ili neki sto da mi ne treba koji mi smeta, a nekom može poslužiti. Svim Banjalučanima, svim ljudima kažem da ono što vam ne treba ne bacate u smeće, izbacite pred svoju kuću i poklonite ljudima. Nemojte bacati, dajte nekom, poklonite, budite ljudi!", istakao je Ljubinko Nježić.

Slučajni prolaznici kada vide štand često ostanu u čudu. Jedan od njih je i Dragan Mandić. Začudio se, ali u dobro u ljudima, ipak, ne sumnja. 

"Normalno je da ima poštenih ljudi još uvijek i korektnih i da će vrednovati tuđi primjer kao korektan, a zatim korektno i odgovoriti u smislu novčane nagrade za uzeti proizvod", rekao je Dragan Mandić. 

Osim velikog povjerenja u ljude, Ljubinko ima i veoma razvijenu ekološku svijest. Prirodno đubrivo za zemlju sam pravi, otpad razvrstava i šalje na reciklažu.

"Ja sam prije pet godina išao sa kolegama na Krčmarice u gljive. Ja se u gljive razumijem nikako... A puno smeća bilo po šumi. Oni su ubrali kilogram gljiva, a ja sam nakupio ćetiri vreće smeća po šumi u Krčmaricama", naglasio je LJubinko Nježić. 

Od razvrstavanja otpada može da se i zaradi, kaže Ljubinko čijoj se zaradi na štandu, ipak, svi mnogo više čude. 
 

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок