Gradska uprava

Srpska heroina Milunka Savić dobija ulicu u Adi

  • 12.11.2018. 10:42

Po Milunki Savić, srpskoj heroini Velikog rata i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, biće nazvana ulica u naselju Ada.

Ukoliko ovaj prijedlog dobije "zeleno svjetlo" na sjednici Skupštine Grada 22. novembra, ulica u Adi, koja se pruža od ulice Arčibalda Rajsa i ide desno do Ponirske u dužini od kilometar, nosila bi ime po "srpskoj Jovanki Orleanki", kako su je zbog neizmjerne hrabrosti prozvali Francuzi.

Uz ovu, još 28 ulica iz naselja: Debeljaci, Karanovac i Dragočaj, koje su se do sada vodile kao "bezimene", konačno će dobiti svoje nazive.

Tako bi po Diani Budisavljević, humanitarki austrijskog porijekla koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila 15.336 uglavnom srpske djece iz ustaških logora u NDH, trebalo da bude nazvana glavna ulica u Debeljacima, koja se pruža od potoka Međaš, odnosno od kraja Ulice Tešana Podrugovića i ide sve do pružnog prelaza.

Uz ovu, ulice u Debeljacima dobiće i: Spomenko Gostić, odlikovani najmlađi borac Vojske RS, dr Gavro Vujičić, Milan Janković, akademik Branko Milanović, Risto Kremenović, Uroš Milinković kao najmlađa žrtva ustaškog pokolja počinjenog u Bijelom potoku, te Stojan Miletić.

U Barlovcima će nazive dobiti tri ulice, i to glavna ulica koja se pruža od VII kuljanske i ide desno – dobiće naziv dr Todora Tode Jeremića, dok će dvije ulice koje se pružaju od glavne i idu lijevo dobiti nazive po Vukšinu Mandrapi, srpskom starcu iz sela Klepci u Hercegovini, koji je ubijen u logru Lasenovac 1943. godine i koji je kanonizovan 1998. godine za svetitelja, te po akademiku Svetozaru Koljeviću.
 

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм